hétfő, január 18, 2021

optimális hülyeség

Azt mondja a kapitalista dogma, hogy a szabad piac a legjobb módszer megállapítani mindennek az értékét. Többek közt az értékpapírokét is. Erre persze semmi formális bizonyítékot nem ad, csak valami halandzsát a racionális ágensekről meg a tőke szabad áramlásáról, persze azóta is mind szabályozzák, hogy mit is szabad és mit nem egy "racionális ágensnek".

Na most történt az, hogy pár napja a vatszapp bejelentette, hogy ezentúl megosztja a felhasználói adatait a fészbuk adatéhes rendszereivel, erre sokan elkezdtek mindenféle vatszapp alternatíva után nézni (egyébként mi is, a rég felfüggesztett pénteki közös ebédelést szervező csoportot a diszkordra fogjuk átvinni és bájbák vatszapp). Az egyik ilyen alternatíva a szignál, amit Muszk is gondolta, hogy megtol egy kicsit, ezért beírta tuitteren, hogy használjatok már szignált. Erre mi történt. A Signal Advance nevű kis cég részvényei 5675%-ot emelkedtek. Ennyit a racionális ágensekről.

Ja igen, a spekuláció az racionális? Ez egy ilyen Gödel típusú mondat valószínűleg, ha mindenki racionális, akkor nem racionális spekulálni, de ha nem mindenki racionális, akkor racionális spekulálni. Ha valaki éppen most tévedt be az istállóból a tőzsdére a mobiltelefonján keresztül és azt hiszi, hogyha valamilyen értékpapír ma már nőtt 1000%-ot akkor az még tovább fog nőni, akkor ezt az ember racionális megfejni.

Zene. Egy baka mitai verzió.

Pikszelek, most csak nyugisak, nem ricegnek. De a pinki az rulez.

Nincsenek megjegyzések: