hétfő, január 25, 2021

ment-e előre a lidar által az önvezető autók ügye?

Azt állítja a Véjmó (azaz Gúgel) feje, hogy ugyanmár, a Tecla autói sosem lesznek teljesen önállóak, mert még nem azok és amúgy is, nagyon pontatlanok a szenzoraik, sokkal pontatlanabbak mint a Véjmó szenzorai akik lidárral kardoskodnak.

Nos. Természetes, hogy az egyik nagy versenyző az önvezető autók világában be fog szólni a másik nagy versenyzőnek, itt tényleg illett volna megszólítani a másik felet is, legalább egy bekezdés erejéig, de azt hiszem, Németországban illik szapulni a Teclát, legalábbis amig el nem árasztja a német piacot olcsó és jó elektromos autókkal, ami pár éven belül valószínűleg be fog következni, hiszen már a gyárat is lassan befejezik Berlin mellett.

Nem hinném, hogy már a mostani önvezető rendszerekben a percepció, azaz a külvilág észlelése lenne a gond. Szerintem már mind a Tecla, mint a Véjmó rendszere a környező 50 métert 10 centis pontossággal rekonstruálja annyira, hogy el tudja dönteni minden 10x10x10 centis tárgyról, hogy nagyjából micsoda, áll-e vagy mozog és ha mozog, akkor nagyjából merre. Szerintem ez már több mint amire az ember képes átlagosan, persze az embernek van egy szuper képessége, ugyanis fókuszálni tudja a figyelmét egy dologra és ezzel mind jobb minőségű információkhoz jut hozzá (bár ugye a sebesség becsléséhez több ideig kell követni a tárgyat, hogy jó becslést kapjunk) és ráadásul nagyon jól el tudja dönteni, hogy mennyire releváns az a tárgy számára. Szerintem nagyjából ez utóbbi dologgal van a legnagyobb baj a mostani rendszerekben, hiába tudják kategorizálni az embereket és az autókat és még az egyenes vonalú mozgásukat is kiszámítani még akár a sávok és járdák figyelembe vételével is, amikor ezek az aktorok elkezdenek egymásra figyelni és kanyarogni, akkor már el vannak veszve ezek a rendszerek. Valószínűleg a klasszikus módszerekkel nem is lehet megoldani ezt a problémát, mindenképpen valamilyen tanulás alapú megoldás kell majd és ebben viszont a Tecla előnye behozhatatlan a mostani Véjmóval szemben (persze a jövő Véjmója akár szövetkezhet olyan autógyártókkal, amelyek lemaradtak az önvezetés versenyében és rengeteg autóba tehetik be a rendszerüket, ha elég olcsó lesz, a lidár is lesz valamikor olyan olcsó, mint most a kamera).

Szóval ha fogadni kell, én a Teclára fogadnék. Persze, idén még nem lesz önvezető autó, se jövőre, utána majd meglátjuk, egyelőre nem nyilatkozom.

Ez is zene. Nekem mindenesetre tetszik.

Pikszelek. BBC Micro Bot, mekkora királyság.


Nincsenek megjegyzések: