szombat, január 09, 2021

twitter ohne dídzsé

Olyan történt amire kevesen számítottak, a Twitter letiltotta Trumpot egy jó időre, talán örökre. Mind a 80 millió követőjével.

Néhány szempont és a vélemenyem róluk.

Először is, a Twitternek joga van ezt tenni, hiszen nincs semmilyen törvény ami az elnöknek előjogokat adna a szociális médiában. Ráadásul benne van a Twitter használati feltételei között, hogy sok mindent nem szabad feltenni és Trump ezeket szépen megszegte és ezért vették le. Gondolom egyébként, hogy Trump (ezentúl Dídzsé, ezt a jelölést jobban szeretem erre a személyre) akár pert is indíthatna, hogy nem sértette meg a felhasználási szabályokat, de mivel olyan kevéssé szabályozott ez a terület, azt hiszem, a per végéig nem kötelesek visszaállítani a jogait és valószínűleg sokáig húzódna egy ilyen per, bár a Dídzsé ügyvédei az utóbbi időben nem sokat bírták a bíróságokon.

Másik dolog, hogy szólásszabadság. Nem, ez nem a szólásszabadság megsértése, azt ugyanis csak a kormányzat teheti meg, nem egy magáncég, illetve egy magáncég akkor, ha küld egy embert aki fejbevág amikor kezdesz hőbörögni az utcasarkon. Senkinek nincs joga egy céget arra kötelezni, hogy a hőbörgéseit közölje. Még csak a nem hőbörgéseidet sem köteles senkinek közölnie, de persze arra régen rájöttek, hogy az értelmes diskurzus mindenkinek jó, de azt hiszem, jelen esetben nagyon nem erről van szó.

Ez pedig oda visz, hogy azért mégis csak egy nagyon fontos figura ez a Dídzsé, talán mégis csak speciálisan kéne kezelni, még ha erre nincs is jelenleg kidolgozva a törvényi keret. Nos, nem. Először is, Dídzsé bármikor tarthat sajtótájékoztatót, kimegy a kertbe és rögtön ott terem egy halom újságíró, csak velük az a baj, hogy nem pont azt írják le amit mondott és ráadásul még kérdéseket is tesznek fel. Vagy ha akarja, az irodájába hívhat egy-két-három tévéstábot amelyek leadják azt amit mond (legalábbis egy ideig). És persze kommunikálhat a klasszikusabb módon is, ahogy az előtte levő 44 elnök tette, sajtóközlemények kiadásával. Sehol nem írja, hogy Dídzsének 280 karakteres üzenetekkel kéne a népét traktálnia éjjel háromkor. Szerintem jobbat is tenne, neki is, a népnek is, ha kicsit átgondoltabb bekezdéseket gyártana és összefüggőeket. Azt hiszem, hogy végül is ez a legjobb indok arra, hogy miért lehetett kitiltani Dídzsét. Mert ha valami oltári minőségi kontentot tolt volna, ami nélkül az emberiség szegényebb lenne, akkor talán morálisan védhető lenne, hogy mindenképpen szükségünk van rá, de amit ő csinált, azzal nem hogy nyert az emberiség, hanem veszített és ezért egyébként már rég le kellett volna tiltani. Hadd tegyünk a közösségi médiába csak olyan dolgokat, amelyek a közösséget szolgálják, ha valaki nyomni akarja a hülyeségeit, akkor azt csinálja saját szakállára.

Mi lesz majd, ha egy olyan fickótól veszi el a Twitter a hangot, aki engem érdekel? Akkor majd olvasom a sajtóközleményeit! Én amúgy sem követtem Dídzsét, de persze rendesen beszivárgott az általam követett emberek tweetjeibe, így akarva akaratlan olvastam miket ír, de szerencsére hallani már nem kellett.

Mi lesz a mémekkel? Majd meglesznek valahogy.

Szóval csak azt akarom írni, hogy én teljesen egyetértek ezzel a lépéssel.

Ugyanakkor, szerintem sem okés, hogy hagytak néhány magáncéget ekkora befolyásra szert tenni az emberek kommunikációjában. Így 2021-re kiderült, hogy az emberek akarnak egymással kommunikálni elektronikus úton és szociális hálokat kialakítani, ezt a feladatot át kéne vegye az állam, legalábbis a fenntartás részt, a fejlesztést pedig bizzák csak a nyílt forráskód híveire, szerintem ez beindítaná az utóbbi időben erősen befékezett innovációt is, ami a közösségi médiát illeti. Meg kéne érteni, hogy ez nem az a dolog, amiből pénzt kéne csinálni, küldjük vissza a reklámokat az újságokba és a tévébe (és a jótúbra is) és felejtsük el a fészbuk és tuitter érát.

Egyébként a napokban töltötte be Miyazaki mester a 80 évet és ennek örömére a Ghibli publikált egy csomó képet a filmjeiből amelyeket elvileg bárki felhasználhat, ésszerű keretek között. Remélem ez a poszt nem szegi meg ezeket a feltételeket. A kép elérhető itt. A gyüjtemény pedig itt. A Totoro meg a legjobb!!!

Nincsenek megjegyzések: