kedd, március 19, 2024

pártunk és kormányunk bejelentette, hogy a két éves tervet teljesítettük, brióssal

Na hát az nvidja idén is bejelentette az új processzorát, de nekem úgy tűnik, két év alatt megduplázták a teljesítményt, ami egyébként elég szép dolog. Meg a memóriát is megduplázták, valamikor írtam egy bejegyzést a gpuk fejlődéséről, már nem is emlékszem egészen mi van benne, de arra emlékszem, hogy 640 giga memóriát jósoltam és hát egyelőre elég jól tartják az iramot. Persze a műveletekben is az igazán nagy növekedés főként az operandusok méretének csökkentése miatt megvalósítható. Persze, ha a szoftver lehetővé teszi, hogy kevesebbel is megoldjuk ugyanazokat a feladatokat, akkor az csak jó, ez még egy ideig fenntartható növekedés, de mondjuk 1 bit alá menni azért érdekes lesz. :))) De egyébként ugye gondolhatunk úgy a dologra, hogy egy 64 bites lebegőpontos szám helyett egy dinamikusan meghatározott tartományt írunk le pontosabban 8 darab 8 bites egésszel, már persze ha az algoritmusunk képes rá.

Szóval a dolgok jól haladnak, reméljük nem fog sokat tartani az sem, amíg ezeket a processzorokat az egyszerű mezei felhasználók is megkaphatják jó árú kártyákba pakolva. Mondjuk kicsit elszaladt a ló, a mezei gpukat elég erősen limitálja a játékkonzolok világa és ott azért sokkal lassabb a növekedés, 192 giga ramról szerintem 2-3 generáció után kezdenek majd beszélni, ha még lesznek egyáltalán. Na de lehet a PC master race visszakapja méltó helyét a zászlóvivésben.

A másik érdekes hír, hogy a gúgel kapja meg a lehetőséget az epöl telefonjain futtatni a nyelvmodelljeit, ez azért elég komoly összefogás részükről (amúgy is eléggé barátiak egymással szemben, nem igazán harcol a zandroid és az ájóesz). Lehet a többi szereplő is gyorsan gatyába kell rázza magát és összefogjon, hogy ne engedje ezt a két óriást nyerni, de most úgy tűnik, a májkroszoft és az nvidja nagyon közelednek egymáshoz és a fészbuk is jó pajtás. Na ez az egyetlen olyan háború amit élvezet nézni.

Ja, és ami érdekes, hogy az nvidja is nekifogott mindent is csinálni, most éppen a robotikában kezdték el hajtogatni a szárnyaikat. Komoly lesz, ha megveri Hvang a Muszkát hazai pályán (ugyanis persze önvezető autókkal is foglalkoznak). Most elkezdték Hvangot isteníteni, érdekes fickó, az tuti, kíváncsi leszek, neki is a fejébe száll-e a dicsőség?

Demó.

Zene. Zene.

Cucc.

Nincsenek megjegyzések: