hétfő, február 15, 2021

egy újabb konstans amit elmos az exponenciális forradalom

Már megint az előbbi bejegyzést igazítjuk egy kicsit. Talán jó lenne, ha egy kicsit jobban felkészülnék egy-egy bejegyzés témájából, nem akkor halásznám össze a cuccot a wikipédiából? De akkor miről írnék ma? A koronavírusról? Pfujjj.

Szóval az van, hogy a tegnap ugye azt jósoltam, hogy 10 év alatt a gpu-k mondjuk meg tudnák százszorozni a memóriájukat. Na most közben észrevettem, hogy lájkoltam egy tuitet, amiben a szerző összehasonlította az első gpu-nak nevezhető kártyát a mostani üdvöskével, a 3090-el. Ezek szerint az elmúlt 24 évben, a gpuk memóriája 4 megabájtról 24 gigabájtra nőtt, ami 6000-szeres növekedés. Viszont az azért mégsem 10 év alatt 100-szoros, hanem csak 10 év alatt 37.54-szeres, ugyanis évente csak 1.437-szeres volt a növekedés. Ilyen ütemben, csak 13 év alatt érjük el a 111.41-szeres növekedést.

Ha már itt tartunk, 2029-ig nincs is már 10 év, hanem csak 9 van a végéig. Tehát akkor javítsuk ki a számítást, 40000 / (1.437 ^ 9), azaz 1531 gpu kell majd 9 év múlva, hogy egy teoretikus agyat szimuláljunk.

Egyébként a fogyasztás sem elhanyagolható módon nőtt, 15Wh-ról 350Wh-ra. Szóval nem lesz egy olcsó mulatság, az biztos.

A következőkben majd arról lesz szó talán, hogy lehet, hogy nem kell egy teljes agyat szimulálni, ugyanis csak azokra a részeire leszünk kíváncsiak, amelyeket mi magunk tudunk értelmezni. Szóval egy élő szervezet kontrollját egyrészt nem tudjuk hány neuron kell hozzá, másrészt nem nagyon kell a gépi agy a vesék magas szintű kontrolljával foglalatoskodjon. Szerintem a legtöbb mesterséges intelligencia nem is ellátva fizikai aktuátorokkal, de bizonyára lesz olyan is, amely meg tud kenni egy vajas kenyeret, csak szerintem nem azzal fogunk társalogni és filmeket generálni virtuális szereplőkkel és virtuális stábbal.

A másik jó kérdés a gpuk fejlődése. Én úgy érzem, az egyenes vonal egy kicsit alábecsüli azt ami a következő 10 évben végbe fog menni. Egyrészt tényleg kezdünk veszélyesen közel kerülni az elméleti határokhoz (bár attól is függ, kit kérdezünk), másrészt meg a gpuk 24 éve még csak a játékokról szóltak, ami messze nem volt akkora ipar mint most. Most viszont már a mesterséges intelligencia kutatás és főként alkalmazás elengedhetetlen kellékei és a kriptóban is jelentős a szerepük, márpedig ez a két terület valószínűleg gyorsabban fog nőni mint a játékok a következő 10 évben. Lehet, hogy a gpuk le is fognak mondani a játékokhoz kellő műveleteket végző tranzisztoraikról azért, hogy vagy kriptó vagy mesterséges intelligencia feladatokra jobban találó tranzisztorokból többet lehessen pakolni beléjük. Specializálódás, ez a modern kor titkos fegyvere és rákfenéje egyben. Szóval én komolyan úgy gondolom, hogy 2029-ben lesz gpu amiben 24*26.12 = 627 giga memória lesz (illetve valószínűleg 640, az a szép kerek szám). Majd megírom, ha tévedtem. :)

Na jó, már tudom is miről fogok holnap írni. A konzolok memóriabővüléséről, mert az most rendesen befékezett, miután olyan szépen tartotta magát 83 óta.

Zene. Ezért jó még jó kis Amiga zenéket hallgatni. Jól kispecializálta magát zenére az a gép még 85-ben. Kár, hogy a kevésbé speciális PC nyert. :( Azért százezer év múlva lehet több amigát fognak emulálni a leszármazottaink mint pct. :)))

Pikszelek. 64 mindörökké.

Nincsenek megjegyzések: