vasárnap, március 17, 2024

a tizenegyedik paracsonlat pedig legyen ez: ne másolj

Az EU végre belecsapott a lecsóba és nekifogott szabályozni a mesterséges intelligenciát. Nem is olyan rosszak a szabályok, legalábbis így elsőre elég racionálisnak tűnnek. Nem olvastam túl sokat a témában, szóval lehet vannak dolgok amik nagyon kimaradnak, de néhány dologra beszóltak a tuitteremen és szerintem pedig elég jó gondolatok.

Nem a tanítást szabályozzák, hanem a felhasználást. Szóval bárki bármit csinálhat, amíg az emberekre nincs hatással az amit csinál, szabad. Ez logikus, mert amúgy is mindenki azt csinál otthon a gépével amit akar. Annak sincs értelme, hogy szabályozzuk hány műveletet lehet elvégezni a tanítás közben (mint az amcsi szabály) mert hol végződik egy régi modell és hol kezdődik egy új? Ráadásul a modellek kombinálása is aktívan kutatott terület, lesz az még jobb is mint egy sima mixtúra, szóval ez így értelmetlen. Szóval minden ami következik, csak az emberek számára elérhető rendszerekre vonatkozik.

Kötelező dokumentálni a tanítási adatokat, gondolom minden egyes bitnek meg kell legyen a forrása. Ez nagyon fontos a szerzői jogokat tekintve, egyelőre ez tűnik annak az útnak, amivel az emberek akik hozzájárulnak a modellek tanításához az adataikkal, ne maradjanak ki a modellből nyert haszonból. Persze, ez még nagyon kérdéses terület, de az irány jó. Ugyanakkor meg valószínűleg az lesz, hogy minden modellből készül majd két verzió, először egy olyan mindent bele adatokból validálnak egy architektúrát és utána újratanítják a modellt majd olyan adatokból, amelyekhez joguk van, dokumentálva van, stb. Persze, hogy mennyire magas lesz a mezsgye a két modell között az azért még eldől, de elvileg most már nem lehet csak úgy mindent beledobni és aztán csodálkozni azon, hogy milyen jól generál bizonyos szövegrészeket bizonyos forrásokból, bizonyára sokszor találkozott vele a neten. Bizonyára.

A rendszerek nem adhatják ki embernek magukat, minden felhasználó amikor találkozik egy mesterséges intelligencia alapú rendszerrel, tisztában kell legyen ezzel. Ez már régóta illene így működjön a nem mesterséges intelligenciával is, ha valaki bot, akkor azt kéne tudjuk róla, sőt, még azt is, ha troll. Persze, ezeket azért nem vezetik be, mert elvileg arra lehetne használni, hogy az egyszerű felhasználókat letámadják vele, de persze erre is lenne ellenszer, csak könnyebb azt mondani, hogy nem lehet. Szóval ez is egy nagyon fontos dolog, még fontosabb lesz, ha mondjuk szűrni akarunk majd arra, hogy nem akarunk mesterséges intelligenciával találkozni a neten, szerintem lehet majd egy jobb egyensúlyt elérni mint ez most van, ha már aktívan kell vele foglalkozni.

Nagyjából erről tudok, hogy mi lesz a szabályban, bizonyára sokkal több is, de lusta vagyok elolvasni és csak arra figyeltem oda, ami mások oldalát fúrta. Mindenesetre ez így elsőre elég biztató. Aztán, hogy mi lesz belőle, annak csak a nagy fekete felhő és a rohanó idő a megmondhatója.

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: