péntek, február 26, 2021

hová álljanak akik nemrég szálltak le a repülőről?

Igazából ma is gazdaságról kellett volna írnom, mert megjelent egy cikk, hogy minden nagyon jó és még jobb lesz, jön idén rendesen a gazdasági növekedés.

De nincs kedvem sötét fellegeket vizionálni.

Azért lenne egy kérdésem. Nem lehet, hogy a relatív jó növekedés annak köszönhető, hogy hazajött egy csomó román munkás külföldről és a gazdaságnak amúgy is eléggé fontos komponense kezd lenni a fogyasztás (a külkereskedelmi hiány megint nőtt is, miközben az összeszerelő ipar csökkent, ami alapvetően importból dolgozik, de valószínűleg többet exportál, mint importál, mert másképp ugye nem csinálnánk, szóval biztosan a fogyasztás növekedése okozta a külkereskedelmi hiány növekedését).

Ha már naptárhatással igazítják a gazdasági adatokat, amely amúgy is 1% alatti effektus becslésem szerint, akkor már lehetne a lakosság változásával is igazítani az adatokat, ugyanis ha hazajött 1 millió ember (bár nem láttam hivatalos statisztikát erről), akkor az azért legalább egy 5%-os növekedése a fogyasztó rétegnek. Ezek az emberek tuti visszamennek nyugatra amikor az első adandó lehetőséggel. Szóval nem lesz hosszú távú a hatás amit a fogyasztás növekedésére hatnak.

Na mindegy. Jó lenne, ha nem lenne válság.

Nincsenek megjegyzések: