kedd, február 02, 2021

a gémsztopp fiaskó

A múlt héten volt ez a Gémsztopp fiaskó. Illetve még nem ért véget, de nagyon érdekes, ezért itt is sorra kerül, főleg mivel szeretem a kapitalizmust ekézni és ez a történet kiváló erre a célra.

Az egyébként nem teljesen egyértelmű, hogy mi történt, mikor és kivel, csak az a biztos, hogy nagyon sok pénzről van szó. Mire a történet véget ér, még az is megeshet, hogy a vesztesekből nyertesek és a nyertesekből vesztesek lesznek, bár ez jelenleg még nem nagyon valószínű.

Mindjárt két cikket is linkelnék a témában, a transindex az iszteblisment szemszögéből mutatja be a dolgot, a telex próbál pártatlan maradni és akkor legyen egy tuitsztorm is Corytől, aki persze antikapitalista.

Megpróbálom először röviden leírni mi történt. Szóval van ez a Gémsztopp nevű vállalat, ami videójátékok forgalmazásával foglalkozik, de mindezt a 2000-es évekből fennmaradt modellel teszi, tehát fizikai lemezeket árul és persze konzolokat is mindenféle fizikai üzletekben. Na most azok akik jövőbelátással keresik pénzüket a nyújorki tőzsdén, úgy gondolták, hogy ez a cég megért a halálra, mert egyrészt a játékokat mostanában már teljesen digitálisan vásárolják sokan, másrészt a konzolokat meg sokkal könnyebb valamelyik onlány boltban megvenni egy kattintással. És amúgy is, a koronavírus rendesen betett a fizikai közelséggel járó ágazatoknak. Ezért ezek a jövőbelátók sortolni kezdték a Gémsztopp részvényeket, ami annyit jelent, hogy kölcsönvették és eladták magasabb áron mint amire számítottak, hogy a jövőben kerülni fog, amikor vissza kell adják a kölcsönvett részvényeket. Ez eddig akár okésnak is tűnhet, bár a sortolás egyesek szerint nem egészen etikus dolog, ugyanis a tőzsde felfigyel az ilyen műveletekre és néha elragadtathatja magát ilyen irányba, ami akár a cég kinyírásához is vezethet. Ami persze nem mindig gond. A szarvas hyba csak ott esett, hogy annyira bíztak a sort sikerében, hogy a Gémsztopp részvényeinek 140%-át vették kölcsön, hogy aztán majd olcsóbban eladhassák. Ezt az elején én sem értettem, hogy lehet megoldani, de nem túl bonyolult, csak többször kölcsön kell venni ugyanazt a részvényt, miután többször eladtuk. Továbbá mivel sok részvény le van kötve olyan befektetőknél, akik vagy nem akarnak, vagy nem tudnak naponta adás-vétellel foglalkozni, ezért a forgó részvények 350%-át sortolták valójában. Na ez baromi nagy merészség.

Van ez a reddit nevű fórum, nagyjából változatlan dizájnnal még az internet hőskorából. Van ezen egy olyan alfórum, aminek az a neve, hogy WallStreetBets, ahol tőzsdei befektetéseket tárgyalnak az emberek, általában az egész redditre jellemző komolysággal, azaz komolytalansággal. Na most ezek az emberek összebeszéltek és azt mondták, hogy vegyünk már Gémsztop részvényt, hiszen most éppen olcsó és amúgy is van ez az óriási sort kitettsége, lássuk, mit tudnak kezdeni a sortolók azzal, hogy még kevesebb forgalomban levő részvény lesz. Na most az utóbbi évben a Gémsztopp részvény ára 4 dollár körül mozgott, tehát nagyjából ilyen áron tudták ők is eladni a kölcsönvett részvényeiket, amelyről azt hitték, hogy mostanra a mélybe zuhan az áruk. Ehhez képest csütörtökön elérte a minden idők legmagasabb árát, a 469 dollárt és bár most éppen leszálló pályán van, még mindig bőven 200 dollár felett.

Az, hogy pontosan hogy kúszott fel az ár ilyen magasságokba, jó kérdés, egyesek szerint az opciók vásárlása segített rá, mások szerint olyan gazdag emberek, akik utálják a sortolókat, mert már megpróbálták sortolni az ő cégüket is (ilyen Ilon Maszk, a Tecla igazgatója, a Teclát tavaly nagyon sortolták, aztán ott is keletkezett jópár milliárd vesztesége egyeseknek, mert nem hogy nem akart elértéktelenedni a részvény, de olyan asztronómikus magasságokba ért, hogy lassan többet ér mint a teljes maradék autóipar együtt, szóval Ilonnak most van is mit a tejbe aprítania, ha egy kicsit elveszi a kedvét az embereknek a sortolástól, valószínűleg többet segít vele a Tecla árfolyam stabilizálásának mint amennyibe az egész Gémsztopp ügylet kerül). Ugyanakkor a Gémsztopp sortolói is ahelyett, hogy próbáltak volna hamar kiszállni és minimalizálni a veszteségeiket, tovább tartják a sort pozícióikat, amely egyébként pénzbe kerül, bár nem tudom, mi van egészen pontosan azokban a sort szerződésekben, bizonyára lehet halasztani a visszaadást, kötbér felszámításával.

Az biztos, hogy a Gémsztopp nem ér annyit mint amennyi a mostani ára. Az is biztos, hogy ezt nem néhány kezdő vezényelte le, akik néha rápillantanak a kedvenc cégük tőzsdei árfolyamára. Egyesek szerint a fórum tagjai között valószínűleg a feltörekvő tőzsdeügynök generáció tagjai is megbújnak, akik már az internetes propagandával játszadoznak az árfolyamok olyan irányú terelésére, ami nekik kedvez.

Nagy konklúzió nem lesz, szerintem a tőzsde nem az a módszer, amellyel a cégek értékét meg kellene határozni, egyébként a magáncégekben azért hiszek, csak az van, hogy amikor az emberek túl messzire kerülnek a cégektől és túl közel a pénz forgásához, elkezdik elveszíteni a kapcsolatukat a valósággal és ebből lesz a mostani tőke és pénzpiac, amelyben olyan sok és bonyolult eszköz van már, hogy senki nem érti mi is történik valójában, arról ne is beszéljünk, hogy valószínűleg kaotikus is a rendszer, csak a színfalak mellett rendesen csillapítják és az emberek is csak korlátolt mennyiségű kokaint tudnak egyszerre biztonságosan felszívni.

Ja igen, ami az egész dolgot feldúzzasztotta, az az, hogy a kis ember azt hitte, hogy most beint a nagytőkének és bizonyos dolgok tényleg ebbe az irányba mutattak, pl a kisbefektetők által használt néhány platform felfüggesztette a Gémsztopp részvények adás-vételét, de ez utólag kiderült, inkább azért van, mert az olcsó platform olyan megszorítások mellett működik, amelyek ilyen ingadozások mellett nem igazán működtethető. És, hogy az a pár milliárd mennyire fog fájni a nagytőkének, azt már most meg lehet mondani: semennyire.

Mindenesetre, ha lesz végkifejlet, még visszatérünk a témára.

Zene. Benni dídzsé csolnakázik Velencében. Így egész elviselhető ez a zene. Még innovációt ahogy eladják a zenét, a csajokból már tizenkettő egy tucat.

Pikszelek.

Nincsenek megjegyzések: