vasárnap, február 07, 2021

nem és nem

Jason Scott az Internet Archive-nál dolgozik és rengeteget letett már az asztalra. És alapvetően egyetértek vele abban, hogy jobban oda kéne figyelni a régi szoftverek megőrzésére, futtatható állapotban tartására és akár tanulmányozására, visszafejtésére, ápolására, a mai szoftver ökoszisztémákba beillesztésére. És persze rengeteg régi képi, hangi és videóanyagot is meg kell őrizni, hogy tudjuk majd rekonstruálni a múltat, ha már mindent beterít az acél és az üveg.

Ettől függetlenül néha meg nem értek vele egyet. Pl van itt ez a tuit, hogy hiába mondják az idealisták, hogy nem kellett volna hagyni, hogy az internetet megegye a nagytőke, nyílt alapokon kellett volna felépíteni az egészet és akkor nem lenne olyan várakból és a köztük hömpölygő reklámszemétből álló hely, mint most, hanem csak mindenhol fura kis falvacskák lennének kedves emberekkel és csak néha-néha lenne egy-egy sötét barlang vagy kazamatarendszer megbújva egy-egy ritkábban lakott vidék még ritkábban látogatott sarkában.

Mert ő azt mondja, hogy a céges megoldás a jó megoldás a felmerülő problémákra, mert a cégeknek van erőforrása a szupporttal foglalkozni. És kb ennyi az indoklása.

Na most nem illik egy blogposztot írni arról, hogy egy pár tuit miért nem igazolja az állítását, mert ugye a blogban sokkal többet lehet írni, az ember még netalán el is gondolkodik a témán mielőtt nekiül leírni a gondolatmenetét.

De ahogy teltek a napok, engem egyre jobban zavart ez a gondolat, egyébként amikor megszületett az eredeti tuit akkor én is válaszoltam rá azt, hogy talán feltalálhattunk volna valami jó osztott projekt menedzsment módszereket is, ha már rengeteg önkéntes munkáját kellett volna összehangolni, hogy felépítsünk 25 év alatt egy infrastruktúrát amire a mai internet támaszkodik.

De mostmár kifulladtam, ennyi bevezetés után már nincs is olyan nagy kedvem egy okosat is írni (nem, nem gondoltam ki előre, hogy mi lesz a bejegyzés tartalma, csak a témája).

Ugorjunk át azon az alapvető ellentmondáson, hogy a mai internet amúgy is nyílt forráskódú rendszerekből épül fel, amelyeket persze támogatnak fejlesztőkkel a cégek, de főként a szupportot lelkes amatőrök nyújtják. A cégek bár rengeteg ingyenes szolgáltatást nyújtanak, de rendesen megfizetünk értük az adatainkkal.

Szerintem az alternatív interneten is lehetnének kis csapatok amelyek egy-egy főbb szolgáltatást fejlesztenek, mint mondjuk a videómegosztó, vagy a szociális háló, de ezeknek lehetne egy csomó kusztomizált verziója, a különbség az lenne, hogy az emberek mely szolgáltatásokba kapcsolnák be a saját erőforrásaikat. Alapvetően ez szolgáltatná az alapot a "hálózati effektusnak", hogy a jobb szolgáltatások egyre jobbá válnak, mert egyre több felhasználó teszi bele az adatait, illetve az erőforrásait is, a decentralizált interneten. És persze minden gép tudna valamilyen szinten kommunikálni egymással, de mondjuk bizonyos célzott szoftverek (értsd játékok) már csak egy-egy platformon mennének (ahogy most is van nagyjából). De lenne még Commodore platform, meg Sinclair platform, mert nem nyert volna meg mindent a Wintel és létezne igazi választási lehetőség.

Nem tudom elvből elfogadni, hogy ez a legjobb világ amiben élhetünk. Nem tudom mit kellett volna jobban csinálni, valószínűleg már csak pár száz év múlva fogjuk ezt tudni, amikor lesz elég számítási kapacitásunk, hogy szimuláljuk a 80-as, 90-es éveket. Lehet, ha valaki figyelmezteti Dyatlov elvtársat, hogy hülyeség amit csinál, még egy orosz számítógép platform is szárba szökhetett volna.

Ha véletlenül megérem azt az időt, amikor már képesek leszünk a mai szűk kis világunkat szimulálni, mondjuk a Merkúrt már komputróniummá alakítottuk, akkor majd megírom a blogba, hogy mit kellett volna tenni.

Arról aztán ne is beszéljünk, hogy a mostani modell mennyire elhibázott a szoftver projektet menedzselésének tekintetében. De ezt mindenki tudja.

Ki kéne kapcsolni a világot és újraindítani.

Zene.

Pikszelek.

Nincsenek megjegyzések: