kedd, február 09, 2021

a rozsdás jövő örök csillogása

Van ez a programozási nyelv, a Raszt, azaz Rust, azaz Rozsda. Pfujjj, mennyi R.

Az viszont vagány, hogy 50 év után végre belátták, hogy a programozók butább emberek mint amit magukról hisznek és bár néhányan ügyes kis trükköket tudnak varázsolni, azért a nagy tömegeket meg kell óvni attól, hogy túl nagy hülyeségeket csináljon. Ezért a memória biztonságra és a magas szintű konstrukciókra fektették a hangsúlyt és szerintem nagyon jól tették. Én sajnos még nem szántam rá időt, hogy bele is mélyedjek, de amit fél szemmel elfogtam róla, az nagyon szimpi és egyébként némileg megfelel azzal, ahogy én próbálom mostanában konstruálni a programocskáimat.

Szóval ez a nyelv most kapott egy alapítványt is, hogy a fejlődését intézményesítsék és hát enyhén meglepett az alapítók névsora. Itt vannak ugye az it nagyágyúk, a zamazon, a gúgel és a májkroszoft, meg az előző anyacég, a mozilla és a... és a... hvavej, azaz Huawei. Na, ez kicsit meglepett.

Dídzsé az utóbbi években rendesen kirántotta a talajt a hvavej alatt, de azt hiszem, hogy mint annyi mással, ezzel is pont a fordított hatást fogja elérni. Úgy tűnik, Kínának elég mély a zsebe és megmenti a hvavejt és ők úgy döntöttek, hogy előre menekülnek és valószínűleg ha olyan technológiákba kezdenek fektetni, mint a rozsda, akkor pár év múlva  övék lesz a legmodernebb operációs rendszer és ha még a platformjukat riszk öt-re alapozzák, amit elvileg nem kontrollál már semmilyen nagy cég, a specifikáció a közjót szolgálja, akkor lesz egy atombiztos és szintén legmodernebb platformjuk is. És akkor majd futhat utánuk a rengeteg nyugati cég, akik a 40 éves technológiájukat görgetik még tovább, hogy minél kevesebb befektetéssel tudjanak maximális profitot kisajtolni a felhasználóiktól.

Azt kell mondjam, ha mindenkit lehagy a hvavej, akkor meg is érdemlik. Jó lenne persze, ha nyílttá tennék ezt a szép új operációs rendszert és processzor platformot, de persze valószínűleg nem fogják, azért mégis csak profitot kell nekik is termelni, még ha most kapnak is egy esélyt, hogy újra feltalálják magukat.

Nincsenek megjegyzések: