csütörtök, január 13, 2022

top 5 animációs film

Na jó, akkor játsszuk egy kicsit ezt a top5 témát, egyelőre maradjunk a filmek világánál.

Szóval a legjobb animációs filmek kiválasztásánál talán még nagyobb gondban vagyok, mint a sci-fiknél, mert tényleg nagyon sok nagyon jó film van és nagyon változatosak is, gyakran ugyanannak a rendezőnek nagyon eltérnek a művei, de mind nagyon jó. Szóval ez csak olyan no, itt egy lista, ha valaki ismeretlen a témában, kezdheti akár itt is, de nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért jobb az egyik a másiknál. Szóval ez a lista egy kicsit sem lesz érdekes annak aki szereti a rajzfilmeket. Talán egyszer készítek egy listát, a kevésbé ismert műremekekről, vagy mondjuk azokról, amik csak szórakoztatóak és azokról amelyek elgondolkodtatóak, vagy azokról, amelyeket feldúlt lelki állapot esetén érdemes nézni.

My Neighbor Totoro (1988): Nagyon japán dominált lesz ez a lista, kezdjük talán a legnagyobb üdvöskével, a Totoroval. Csodálatos ez az animáció, minden másodperce igazi élvezet a szemnek és a fülnek. A szívnek csak annyira, amennyire engedjük, de érdemes engedni. Persze Miyazaki sama és a Ghibli összes filmje jó szórakozás, de talán ezzel érdemes kezdeni, mert ez alapmű.

Ghost in the Shell (1995): Azt hiszem, nyugodtan elmondható, hogy az összes szájbepánk film ami utána jelent meg, inspirálódott ebből a filmből, leginkább vizuálisan, de persze a tudat meg a lét témaköre szépen meg van kavarva egy mesterséges intelligencia által benne, akit az ilyen dolgok érdekelnek, megkapják a rágni valót. Sok minden nem derül ki azért végül, de jó magunknak lenni és néha-néha újranézni ezt a műremeket. Meg az Oshii sama összes egyéb filmjét is.

Paprika (2006): Kon sama mesterműve, a TIFF-en láttam, azóta az emlékezetemben ingyen él a főcím. Na, itt is gond van azzal, hogy kiderítsük, ki kicsoda egy idő után, csak itt az álmok kavarnak ha kell, ha nem. Olyan mesteri a vágás, hogy már abból le lehet vezetni, hogy az élet értelme az, hogy meg legyen a harmónia a létfunkcióink között. Kon sama többi filmje is zseniális, kár, hogy olyan korán elvitte a kórság.

Mulan (1998): Legyen egy Disney is, mert hát ez is keleti témájú és ez is az önmegismerésről és a nagy körforgásban a helyünkről szól, csak itt nem oroszlánok énekelnek. Hát ezen is el bírtam filózni egy csomót. Kár, hogy annyira elszarták az új élő szereplős változatát. Azért ez örökké megmarad a legjobb Disney filmnek számomra.

Macskafogó (1986): Legyen akkor valami európai is, bár igazából valami francia cucc illene egy topba, én azért mégis ezt a magyar rajzfilmet választottam, mert a legpoénosabb a brancsból és azért elgondolkodtató is, de csak csínjával, ahogy azt illik.

No, hát ennyi a lista, de szerintem még visszatérek a témára, mert annyira kedves nekem.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: