szerda, január 26, 2022

nem igazi intelligencia, csak buborékoló mátrixszorzások

Lex nemrég Yannal beszélgetett és nagyon érdekes kis beszélgetés kerekedett ki belőle. Élvezem, hogy Yann nem olyan szuper filozofikus, mint mondjuk Joscha, de sokkal érthetőbben közli a gondolatait és persze kerüli az olyan misztikus témákat, amelyeken azért jól el lehet rágódni akinek jobb dolga nincs. Viszont az öntudatra adott válasza nagyon tetszett. Abból indul ki, hogy az agyban van egy darab modul ami a világot modellezi (valószínűleg a homloklebenyben nagyrészt, persze az agyban minden mindennel kommunikál és szinkronizál valamilyen szinten). Viszont ez egyszerre csak egy dolgot képes végezni, ezt nevezzük figyelemnek, továbbá konfigurálni kell, hogy most éppen milyen feladatot akarunk megoldani, mint pl. barkácsolni, vezetni, vagy sakkozni. Na most az a modul, ami konfigurálja a világ modellt, az az öntudat. Következmény, hogy az öntudat az agy limitációjának a következménye, ugyanis nem tud egyszerre több dologra odafigyelni kellő mértékben, ha több ilyen világ modellünk lenne, nem lenne szükség öntudatra, bár azért gondolom a test kontrollját mégis csak centralizálni kellene irányítani a kommunikációját a különböző modellekkel.

Engem már régóta nem érdekel az öntudat kérdése, mert úgy gondolom, hogy valamilyen evolúciós termék ami annyira beleszövődött a rendszerbe, hogy nem nagyon tudnék rá komolyabban hatni, szóval békén hagyom, ha ő is békén hagy. Viszont mostanában kezdett az öntudat egyeseknek szuper fontos tartalommal bírni, ami nekem mindig is kicsit gyanús volt. Ezért kicsit kezdett érdekelni megint, de leginkább mivel Lex mindig rákérdez, ezért meghallgatom legalább kinek mi a véleménye. Általában a mesterséges intelligencia kutatóknak érdekes véleménye szokott lenni, még ha nem is szolgáltatnak komoly tudományos bizonyítékokat.

Az is érdekes volt, hogy ő hogy látja a Facebookot. Azt hiszem, egy kicsit tudatosan ferdít és szerintem nem fogja fel az igazi veszélyt, ami a Facebookban van, de gondolom mindig elő lehet ásni egy memót, amit ír valaki, amiben nagyobb elővigyázatosságra szólít fel és ettől illene felmenteni. No, meglátjuk, szerintem sem a Facebook a legkárosabb dolog a világon, de én sose fogok belépni az tuti, esetleg a metaverzumukba, ha az lesz a legjobb és le is lehet venni majd a véerr sisakot. :)

A másik dolog, hogy jó tudósként messzire vizionálja az emberi szintű mesterséges intelligenciát, de az az igazság, hogy engem meg még inkább meggyőzött, hogy már nem kell nagyon sokat aludni. Pl. ő azt mondja, hogy az emberek valójában olyanok mint a macskák, csak százszor annyi neuronjuk van, tehát nincs valami csodálatos logikai képességünk, csak a világmodellünk bonyolultabb egy kicsit. Persze, még macska intelligenciára sem képesek a mesterséges rendszerek, mondjuk ezt ugye nehéz bizonyítani, mert nincs egy túl jó modellünk a macskák intelligenciájáról, de bizonyára a percepciójuk sokkal jobban kezeli az invarianciákat és jobb az intuitív fizika modelljük is, mint a mesterséges intelligenciának. Ugyanakkor, szerintem mindkét dologban komoly előrelépések születnek, pl. a folyadékok fizikáját már nagyon látványosan tanulják egyes módszerek és szerintem lassan olyan reprezentációk kezdenek elterjedni, amelyek már immunisak lesznek a megvadított pixelekre, mint amilyenek a nerfek is. És ami a legmenőbb dolog, hogy közben meg azok, akik a nyelvi intelligenciával foglalkoznak, szintén megoldják azokat a dolgokat, ami rajtuk múlik, mint mondjuk a szintaxis meg az absztrakt fogalmak képzése, pl. pont ma jelentettek be egy cikket, ami az eddig megoldhatatlannak képzelt szintaxis tanulást oldja meg elég jól. Hasznos dolog, ha a fél világ az intelligencia különböző formáin dolgozik, a végén csak össze kell rakni az egészet és addig futtatni amíg konvergál.

Ja igen, és a végére még bejelentették ma, hogy vettek egy új számítógépet a kutatóknak, valami 6000 A100-as gpu-val, ami nemsokára 16000 lesz és 5 exa csirkeflopot fog tudni. Remélem nemsokára a metya is elkezdi a saját csipjét tervezni, másképp nem lehet utolérni a gúgelt.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: