vasárnap, január 30, 2022

top 5 valós összeesküvésről való elmélkedés

Néha kell kicsit absztraktabb top listát is készíteni. Az összeesküvés elméletet úgy értelmezem, hogy egy olyan nyilvános vagy titkos rendszer vagy törvény vagy ismeret ami a kevesek érdekét szolgálja a többséggel szemben és ezt általában úgy éri el, hogy hazudik magáról vagy valótlanság állításával vagy csak az igazság elmaszatolásával egy csomó irreleváns állítás mögé bújtatva. Lehet meg kellett volna nézni a wikipédiát, hátha van rövidebb értelmezés is. :)

Továbbá, azt hiszem, mindenkinek lesz valami a listán, ami kiveri a biztosítékot, lehet vitatkozni, lehetőleg kommentben, de csak szépen, egyébként meg nem kell semmit túl komolyan venni amit a blogra írok, általában hangulatok ihletik a bejegyzéseket, még ha örök érvényű dolgokról is szólnak, de semmi sem tart örökké, csak a pi számjegyei.

1. ufók: a 90-es évek elején nagyon érdekeltek ezek az ufó dolgok, vettem is rendszeresen az ufó magazint, aztán valahogy kikopott a dolog, sok egyéb hasonló dologgal egyetemben. Most meg úgy tűnik, az amerikai hadsereg, meg sziáé kezdi előkészíteni a terepet valami nagy revelációra. Mondjuk azt minimum elvárom, hogy megmagyarázzák, hogy miért utazzák át a fél galaxist, hogy aztán teheneket raboljanak el és lezuhanjanak egy farm mellett. Meg az is elég gyanus, hogy a narancsképű hogy tudta tartani a száját, ha tényleg felfedték előtte a tényeket, ahogy az illik az elnökök elnökének. Mindenesetre nagy fless lesz, ha kiderül, hogy tényleg vannak ufók és akkor azok akik ezt eltusolták tényleg kell felelniük ezért.

2. éghajlatváltozás kezelésének reménytelensége: sokszor írogatom ezen a blogon, hogy mennyire reménytelennek látom a jövőt, ami az éghajlatváltozást tekinti. Én sok mindennel kapcsolatban nagyon optimista meg realista vagyok, de azt egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan fogjuk tudni a teljes földi gazdaságot akár száz év alatt is teljesen leszoktatni az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásáról. Legfőképpen úgy, hogy durva ellenszélben is kell ezt csinálni, mert biza nagyon sok pénzt fektettek (és még fektetnek továbbra is) szennyező technológiákba, amelyeknek nem hogy a megtérülését elvárja egy nagyon kis réteg, de busás haszont is el akar rajta érni. És persze az is gond, hogy az emberek nagy része nem hisz az éghajlatváltozásban, mert túl fájdalmas szembenézni azzal, hogy ha nagyon komolyan nem változtatunk az életvitelünkön, akkor minden ami fontos nekünk előbb vagy utóbb elpusztul vagy a természet vagy az ember kezétől. És ami számomra a legmeglepőbb, hogy tele van a világ értelmes, értelmesnek mondott és magát értelmesnek hívő emberekkel és a legtöbb amire hajlandóak az az, hogy megemlítik, hogy ez biza gond lehet majd valamikor. Persze, azért meghallgatom őket, mert még mindig jobb mint nem meghallgatni, de valahogy mindenkiben csalódom, aki nem ordítja torkaszakadtából, hogy a vesztünkbe rohanunk. Magamban is csalódom egyébként. És nem érdekel, hogy egyesek doomernek mondanak, senki nem tett le egyetlen kézzelfogható bizonyítékot sem, hogy nem fogunk elpusztulni. Persze, lehet, hogy nem pusztul el mindenki, ezért is sorolom ezt a problémát az összeesküvések közé, mert gondolom a szupergazdagok úgy képzelik, hogy úgy, ahogy most ki tudják vonni magukat az országaik problémáiból, úgy majd az éghajlatváltozás problémáit is megúszhatják, egyesek bunkerben, mások a Marson. Igencsak elszomorítana, ha tényleg ez lenne, akkor inkább pusztuljunk el mind. Erről még fogok írni, nem kell aggódni, hogy nem koherens ez itt, mindig elönti az agyam a lila köd.

3. fosszilis energiaforrások nélkülözhetetlensége: ez ugye szervesen kapcsolódik az éghajlatváltozás problémájához, nem is nagyon van kedvem róla írni, de az, hogy még ma is Románia azon rugózik, hogy hogyan termelje ki azt a pár milliárd köbméter gázt a Fekete tenger alól, amit nemrég találtak, ráadásul ami talán egy évtizedre ha fedezné a fogyasztást, ráadásul már nem is olyan olcsó, mint azt egyesek hiszik. Közben persze mindenki sír a magas gázszámlák miatt. Mi lenne, ha mi is odatennénk a részünk, hogy valahogy megoldjuk a zöld átállást, főként, mivel Románia szinte alig kéne valamit csináljon, ha mondjuk a téli fogyasztást csökkenteni tudná egy kicsit, nyáron pumpálhatna olcsó napenergiával annyi vizet a vízerőműveinek a tározóiba amennyit csak akar, szerencsére van belőlük elég. Persze, így hogyan gazdagodna meg az a pár részvényes akik az olaj meg földgáz vállalatok nagy részét birtokolják? Eszméletlen, hogy most, amikor már a megújuló energiaforrások építése kezd lassan olcsóbbá válni, mint a meglévő fosszilis erőművek működtetése, még mindig fosszilis energiáról beszélünk.

4. 90 éves kopirájt: kinek használ az, hogy a szerző halálától 90 évig még az utódjai sem kell az ujjukat mozdítsák és learatják az ősük szellemi termékének a gyümölcseit? Még csak nem is direkt örökösöknek, hanem a kapitalistáknak. Mert nehogy már bármihez, ami jó, könnyen hozzáférjenek az emberek. Erről most nincs kedvem írni, aki érti a problematikát, gondolom egyetért velem, hogy ez egy óriási kibaszás az emberekkel.

5. Isten: na, itt van ami biztos kiveri a biztosítékot, de én kifutottam a szuflából, ezért csak röviden. A papság a haszonélvezője az isten mítosznak, amit valakik valamikor régen kitaláltak, amikor az emberek még csak alig kezdték magukat körülvenni tárgyakkal és a gyermek megkérdezte az anyukájától, hogy miért áll az a magányos fa ott a domboldalon és könnyebb volt azt mondani, hogy Isten teremtette oda, mint feltalálni az ökológiát. A vicces az, hogy a most legnépszerűbb Isten hitek elég ellentmondásosak, mert amikor Isten a válasz minden kérdésre, akkor valójában semmire sem válasz, ugyanúgy, mint a könyvtár, ami az összes lehetséges könyvet tartalmazza semmi információt nem tartalmaz, mert triviális a generálása. Szerencsére az életben nem minden történik és gyakran érvényes az ok-okozat törvénye és az emberek megtanulták megoldani ezeket a rejtvényeket is. Hiába van Isten a megismerési út végén, senki nem érheti el, a legtöbben feladják és néhányan rájönnek, hogy a mellékút érdekesebb és valójában messzebbre vezet. Persze ettől még a társadalom dinamika fenntartja ezt a mesét, szerencsére egyre kevesebb gondot okoz a technológiai fejlődésben, persze, amikor a technológiai fejlődés félremegy, jobb lenne, ha az emberek hinnék azt, hogy nincs megírva a mennyország és igenis a mi dolgunk az, hogy elrántsuk a kormányt. De ha leáldozik mindannyiunknak, legalább annyira lesznek azok a felelősök, akik nem akartak a valósággal szembe nézni, mint azok akik begyújtották a valóságot. Mert az ember valamikor tudta, hogy az ő dolga az, hogy eldöntse, hogy van-e a bokor mögött oroszlán és ha helytelenül dönt, akkor az életével fizet érte. Ma már nincs a bokor mögött oroszlán, talán ez a legnagyobb baj. Ja és ne mondja nekem senki, hogy Isten nélkül az emberek megőrülnének és nem tudnák kezelni az egzisztenciális szorongásaikat. Szerintem igazán csak nélküle tudnánk igazán jó stratégiákat találni, pl javasolok én egy közösségi stratégiát: minden év vége felé a férfiak és a nők külön moziba mennének, a férfiak a Reszkessetek betörők 2-t néznék, a nők a Predatort. Ha valaki bizonyítja nekem, hogy ez kevesebbet tesz a mentális egészségért mint az éjféli mise, akkor megemelem a kalapom.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: