hétfő, november 30, 2020

proteinek sirűlése

Huh, állítólag a Dípmájnd megoldotta a proteinek sirűlését. Én annyira nem értek ehhez, de tényleg nagyon komoly eredménynek számít. Reméljük pár év múlva sikerül gyorsítottan fotoszintetizáló fákat tervezni a segítségével és hoppá megoldjuk seperc alatt az éghajlatváltozást.

Egyébként ez megint egy olyan eredmény, amiben a mesterséges intelligencia mostani legmenőbb módszere, a díp lörning előre hozta a megoldást néhány évtizeddel, legutóbb ugye a go-ról volt szó ilyen kontextusban. Mondjuk tuti, hogy az átlagember még annyira sem tud proteint siríteni mint go-t játszani.

Szóval ha valaki azt mondja, hogy a mesterséges intelligencia "ezt" vagy "azt" nem fogja soha megoldani, mert az túl bonyolult, akkor újabb feladattípus esetén tévedett egy bődületeset. Jelen esetben 4 év és pár tucat ember kellett a megoldáshoz meg a módszerek és gépek eszeveszett javulása az utóbbi időben. És van egy titkom, amit most megsúgok: a mostani módszerek és gépek nevetségesen egyszerűnek fognak tűnni 5-10 év múlva.

Jótúbban egy kis grafikát ajánlok, na az lesz a szuper menő, ha ez end to end díp lesz.

1 megjegyzés:

mzsolt írta...

https://youtu.be/gg7WjuFs8F4