szombat, november 28, 2020

jótúb vs. közgazdaságtan

Én nem nagyon tudok közgázul. Valamikor tanultam a suliban (a Saliban). Azért kénytelen vagyok elméleteket szőni róla, hogy megértsem a világot. Jobb szeretném, ha jobban értenék hozzá, de lusta vagyok egy könyvet elolvasni.

Szóval ma reggel az pattant ki a fejemből, hogy mi lenne, ha a jótúbbal modelleznénk a közgazdaságot. Mindkettőben az emberek az aktorok, akiket racionálisnak gondolunk, de nem nagyon azok (mondjuk jótúbból megélni lehet, hogy ugyanolyan racionális döntés mint mondjuk zongorázásból). Mindkettőben vannak alapszükségletek (kaja vs. zene) és magasabb rendű szükségletek (filmnézés vs. cicás videó nézés). Mindkettőben nehéz valami újjal betörni, de azért sokan próbálkoznak (pl. wafer méretű deep learning processzorok vs. New York ingatlanpiac elemző kovid idején). Mindkettő a kapitalizmusra épül és a vesztébe rohan. Mindkettőben egyre inkább megéri hazudni és csalni.

Most ennyi, hirtelen elfogyott a kedvem a további párhuzamoktól. Ha valakinek van valami vicces ötlete, nyugodtan megoszthatja kommentben.

Még egy dolog. A jótúbon sokkal gyorsabban telik az idő mint a való világban. Lehet, hogy már a jövőben járunk ott? Érdemes odafigyelni a dinamikára.

Eyes on me.

Nincsenek megjegyzések: