vasárnap, november 29, 2020

fék nyúz és vallás

Mostanában az egyik kedvenc gondolkodóm Joscha Bach, aki egyébként mesterséges intelligencia kutató, de a járatlan útat választotta és a kogníció elméleteinek tesztelésével és gyártásával foglalkozik ahelyett, hogy díp lörninget nyomná.

Egyszer megpróbálom majd összefoglalni az elméletét a fizikai valóságról és a benne élő emberről, remélem nagyjából sikerül és nem értem nagyon félre. Most egyébként egyetértek vele ebben a kérdésben, bár régóta nem foglalkoztatott a téma, már nem is emlékszem igazán, azelőtt mit is gondoltam erről.

Most valamikor olvastam/hallottam tőle egy gondolatot, hogy a vallás arra jó (illetve arra is, illetve talán csak a vallásban a mítoszok, de nem tudom mi van más mint mítosz a vallásban, az alapvető etikát le lehet teremtő nélkül is vezetni), hogy gyorsan ki lehessen választani azokat az embereket akik a csoportunkba tartoznak, mert ugye egy helyen nagyjából egy vallás uralkodott. Ezt úgy éri el, hogy olyan dolgokat fogad el igaznak, amelyeket egy ember véletlenszerű módon nem fogadhatna el igaznak, csakis hosszabb vagy rövidebb indoktrináció útján, szóval akkor velünk van. Ő nem beszél erről, de gondolom ez az egész még az írott történelem előtt alakult ki, amikor feltalálták az emberek az első vallásokat. Ugye a nyelvnek is van ilyen szerepe, de most ez mellékszál...

Ma pedig hozzátevődött az, hogy a mostani fék nyúz áradatnak is ilyen megjelölő szerepe van, az emberek tudják, hogy nincs valami rendben ezzel a dologgal, de mivel közösségbe akarnak tartozni, ezért elhiszik ugyanazokat a fék nyúzokat mint a közösségük. Még akkor is hisznek bennük, ha bebizonyítjuk nekik, hogy fék nyúzról van szó, mert az egész nem az igazságról szól, hanem a közösségről.

Ez nekem most éppen óriási felismerés. Nem lehet háborúzni a fék nyúz ellen, illetve nem lehet megnyerni.

Az a baj, hogy amikor valaki egy fék nyúzban hisz, akkor megkérdőjeleződik minden más alapvető dologban a hite is. Arra, hogy Soros egy titkos nemzetközi összeesküvés tagja amely ki akarja írtani a fehér embert Európából és arra, hogy a Föld gömbölyű és a Nap körül kering ugyanúgy csak közvetett bizonyítékaink vannak (legtöbbünknek, bár ez utóbbit egyesek tényleg látták az űrből). Mindenkinek joga van elfogadni az első állítást és elutasítani a másodikat. A mai civilizáció lehetővé teszi, hogy a szekeret fogjuk a ló elé és a hitünk a mesében ne öljön meg minket nagyon hamar, sőt, mostanában sokan azok is meghalnak, akik nem hisznek a mesében, mert egy olyan közösségben élnek amelynek legtöbb tagja még mindig hisz. De a meséskönyveket nem lehet elégetni, mert mindenkinek joga van a saját meséihez.

Nem tudom mit hoz a jövő, ha erre a jelenre építjük fel. A pusza lét is már egy elég nagy ajándék és elég nagy átok is.

Joscha és a gpt3.

1 megjegyzés:

mzsolt írta...

https://twitter.com/Noahpinion/status/1333111515440848897