szombat, december 31, 2022

filmek

Ebben a hónapban sem néztünk sok filmet, inkább a vébét, meg egy sorozatra is rákapcsoltunk a végén és még ezt a keveset sem véleményeztem időben, szóval most csak nagyon kutyafuttában.

Dr. Zhivago (1965): Ez klasszikus, ugyanakkor az mindig olyan vicces, amikor a nyugat készít filmet a keletről, még ha keleti forrás alapján is, Sztálin bizonyára sokkal jobban belengte ezt a korszakot, meg az éhezés és a kilátástalanság is, de ha az az üzenet, hogy ilyen körülmények közötti is bimbódzik a szerelem és szól a balalajka, akkor az átjött. Érdekes azt is látni, hogy mostani mércével mennyire rosszul játszanak egyes jelenetekben, mennyire mű a díszlet, mennyire súlytalan a vége, ugyanakkor mégis megéri megnézni, mert minden jó és rossz dolog is érdekes ebben a filmben, ennyi idő után, bár nehéz megfogalmazzam, mit tett hozzá a gondolatvilágomhoz.

Two Lovers and a Bear (2016): Azt hittük, valami kedves film lesz egy macikával és néhány emberrel, ehhez képest két diszfunkcionális ember szerelmi története. Persze, az apjuk a hibás és halálba menekülnek a múltjuk elől, nem valami vicces. Mi a tanulság? Ne legyünk diszfunkcionálisak, vagy ha azok vagyunk, akkor ne menjünk olyan helyre, ahova nem adaptálódtunk néhány évezred alatt. Na ide tényleg kellenek a tradicionális túlélési módszerek. Egyébként csak halkan megjegyzem, de nem úgy volt, hogy az igluban meleg van, az eszkimók is ingujjban flangálnak benn? Na de nem szólok bele, nekem a sarkkörök kimaradnak addig az életemből amíg nem lesz mérsékelt égövi az éghajlatuk (lehet még megérem).

Z Nation (1., 2. szezon): Ez egy jó kis zombis sorozatocska, amin nagyon elgondolkodtam az első rész után, hogy érdemes-e nézni, mert csak egy kis költségvetésű nem túl komoly zombifilm. De aztán néztük tovább és nem bántam meg, mert jót tesz neki, hogy nem veszi magát túl komolyan, sokkal változatosabb történeteket mesél el, mint mondjuk a Walking Dead és azért mindenhol van egy kis mag, ami elgondolkodtat. Már csak az is, hogy melyek azok az emberi csoportosulások amelyekről úgy gondolják, hogy kiállnák a zombi apokalipszis próbáját. Mi a tradíció és mi az alkalmazkodás. Persze azért nem kell túl mélyre belenézni a dolgokba, ott csak a filmkészítés tradíciói vannak, nem mély elemzés, de azért elég jól működik a dolog. Szerintem a maradék három évaddal kezdjük majd az új évet, meglátjuk meddig tart ki.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: