szombat, december 03, 2022

a sztochasztikus kakukkórában a papagáj egy kicsit részeg már

A napokban megjelent egy csetelő mesterséges intelligencia és nagyon érdekes dolgokra képes, pl. versben tud beszélni, meg elég sok mindenről tud, persze elég felületesen, látszik, hogy igazi értés nincs a szavai mögött, de legvalószínűbb szövegnek amit generál van értelme és még helyes is nyelvtanilag.

A másik cég meg készített egy a sakknál és a go-nál is nehezebb stratégiai játékhoz egy emberfeletti mesterséges intelligenciát.

Pár napja meg új verziója jelent meg a menő képgenerálónak.

Szóval büzzög a tuitter, mindenki már az emberi szintű mesterséges intelligencia eljövetelét vizionálja. Még Joscha három évvel poénkodott.

Szóval ami a fogadásomat illeti, nyugodt vagyok, 6 éven belül szerintem meg lesz az a fránya emberi szintű mesterséges intelligencia.

Ugyanakkor, eléggé elgondolkodtató, hogy mi fog történni, amikor eljön. Valahogy ezeknek a nyelvmodelleknek a szövege ahhoz hasonlít, ahogy az emberek most tárgyalják a külföldi politikát, a felszín helyesnek tűnik, de semmi igazi megértés nincs mögötte. Így is elég sok probléma van a világban, ha még ez is rátesz egy adaggal, azt hiszem, tényleg eljön az apokalipszis. Persze, az is lehet, hogy tényleg használható lesz a rendszer a fék nyúz filterezésére, de nem vagyok túl optimista ilyen szempontból, az emberek túl találékonyak a hazudozásban és így még egy óriási segítséget is kapnak. Sose voltam ilyen optimista és pesszimista is egyszerre a jövőt illetően.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: