szombat, november 12, 2022

Dicsőség Ukrajnának

Nem semmi, az ukránok visszafoglalták Herszont. Szépen lassan, módszeresen.

Ha kitart a nyugat fegyveradománya, akkor a háború ukrán győzelemmel ér majd véget. Ha nem tart ki, akkor is ukrán győzelem lesz, csak pár millió többlethalott és csúnya gerillaharc és felrobbantott színházak és múzeumok az orosz nagy városokban is. Szerintem senki nem akarja ezt.

Ez lesz az első háború, amelyről nem hogy tele van a tévé, de az internet is tele van és az adatközpontok is tele vannak. És ha véget ér, rekonstruálják majd minden egyes résztvevő mozgását a telefonjának a mozgása alapján, de még az ellopott mosógépek sorsa is egyenként dokumentálva lesz. A mai világban a nyers adatok feldolgozása a szűk keresztmetszet, nem a begyűjtése, de a feldolgozás hamar megvan közmunkában, ha több millió ember áldoz napi 1 órát arra, hogy megállapítsa, két fotón ugyanaz az ember van-e, megfejtsen maszatos szériaszámokat, egyeztesse az élőket a holtakkal. Fészbuk helyetti szórakozás.

És akkor majd madártávlatból nézhetjük ahogy Iván bolyong az erdőben, ahogy figyeli a drón és ha megáll, jön a tüzérség és miszlikbe szakítja. Remélem, mindenkinek elmegy majd a kedve, hogy háborúval írja be a nevét a történelembe. 

Remélem, hamar véget ér a háború, de nem hamarabb, mint kell.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: