vasárnap, november 27, 2022

amíg igaz: addig verd a billentyűzetet

Van az életnek algoritmusa? Mármint annak, hogy jól éljünk.

Most csak néhány gondolat kiömlik a fejemből a blogger szerkesztőbe, remélem, még mielőtt elérik a billentyűket, a nagy hülyeségek filtereződnek.

Szóval ahhoz, hogy algoritmusa legyen, kell legyen célja az életnek? Nem, szerintem nem, hiszen a számok sorának nem célja sorban állni, de attól még vannak rendező algoritmusok. Persze, valakinek el kell dönteni, hogy rendeződni kell, én nem hiszek a tudatos életen kívüli lényekben sem. Bár azért több lépcsős rendezés elképzelhető az életben, mondjuk ha először egy kis oroszlán elől kell elfutni, az sokaknak sikerül, aztán egyre nagyobb oroszlán elől kell elfutni és akkor egyre csak rendeződik a gyors futók halmaza.

Igazából nem ezért akartam ma erről írni. Hanem azért, mert a jótúbnak bizonyára van algoritmusa, mi halandók nem ismerjük, ami talán jó. Talán senki nem ismeri, mert a paraméterek tanultak és jelentős hatással lehetnek az algoritmus viselkedésére. Például lehet, hogy bizonyos napokon bizonyos tartalom eleve több lehetőséget kap, pl. nyáron a hideg sörről szóló tartalom. De lehet, hogy még nincs jó osztályozójuk, hogy eldöntsék mi szól a hideg sörről, ezért ilyen algoritmussal nem próbálkoznak.

Mindenesetre, lehet, hogy mindenki aki jótúbra pakolász fel tartalmat, az egyszer elgondolkodik a jótúb algoritmusán és megpróbálja kitalálni, hogyan lehetne becsapni azt. Vajon az emberek mekkora része gondolja úgy, hogy az életnek is van egy optimális algoritmusa? Az emberek sokszínűbbek vagy a jótúb vidiók? Elvileg a vidiókat emberek készítik, ezért az emberek sokszínűbbek kell legyenek, viszont a vidiókban gyakran véletlenszerű faktorok is közrejátszanak, az emberek viszont félnek a saját életüket kockadobással irányítani. Már azt is nehéz eldönteni, hány oldala legyen a kockának.

Ugyanakkor, jó lenne, ha az életnek lenne algoritmusa, mert akkor azt tanítani lehetne. Persze, az iskolában tanulunk mindenféle dolgot, amelyek nem elsőre egyértelműek, hogy miért hasznosak. A legtöbben azt mondják, hogy haszontalan dolgok, de ugyanakkor nem tudják, mi lenne a hasznos. Főként nem azt, mi az ami univerzálisan hasznos.

Túl mély ez a téma most nekem, nincs kedvem vele foglalkozni.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: