szerda, december 22, 2021

ha bekopog Iván a kalasnyikovval

Nem azért írok annyit az éghajlatváltozásról és nem azért félek tőle, mert valami halálvágyam lenne. Ellenkező, szeretek élni, szeretnék örökké élni, ha lehet, minél többet hús-vér formában, de erre elég kevés ráhatásom van, reménykedem, hogy a kőgazdagok megoldják a problémát mire rám kerül a sor.

Sőt, ameddig hihető mese volt, hogy drónokkal annyi fát ültetünk majd, ami semmi perc alatt kiszípja a sok szén-dioxidot a levegő égből, addig jó volt ebben hinni, de sajnos ez a lehetőség mostanában bedőlni látszik (és nem csak az erdőtüzek miatt, sajnos messze nem olyan egyszerű ez a dolog mint az emberek gondolják).

Vagy pl. nemrég olvastam arról, hogy valószínűleg az atomháború sem öli ki az emberiséget. Nem a sugárzás és a rombolás volt eddig sem a fő probléma, hanem az, hogy amikor leég a városok nagy része, annyi korom kerül az atmoszférába, hogy évekig sötétség lesz és azt nem éli túl a növényzet, tehát az állatok sem, sőt, talán még a halak sem, talán esetleg a mélytengeriek. Viszont amikor eredetileg kiszámolták a keletkező kormot, akkor még a XX. század elejei városokkal számoltak, amelyekben sokkal több volt a fa alapú épület, mostanában már minden betonból van a nagy városokban, ráadásul az épületek nincsenek is annyira közel mint a középkori városokban, szóval nem alakul majd ki a tűzvihar, nem égnek le a városok annyira, nem lesz örök sötétség, csak egy ideig távol kell maradni a nagyobb városoktól és meg lesz oldódva a probléma. Hirosimát is kezdték újraépíteni a következő évben, szép munkát is végeztek.

Szóval egy dologgal kevesebb ami miatt aggódni kell. Ez jó. De azt hiszem, az intelligens embernek muszáj mindenféle ilyen forgatókönyvekkel foglalkoznia, mert ha nem, azt hiszi eljött az apokalipszis amikor a gázszámla négyszeresére jön ki.

Szóval akkor próbáljunk jósolni arról, hogy az oroszok betámadják-e az ukránokat jövőre, ez egy könnyen falszifikálható predikció. Amikor Donbaszban kezdték az oroszok a cirkuszt, akkor kicsit megijedtem, hogy mi lesz, de aztán sok hírt olvastam és néhány jó elemzést is, amelyekről már leszoktam, viszont kicsit úgy érzem helyére kerültek a dolgok. Az én véleményem szerint Putin nem érdekelt igazi háborúban, csak ilyen hibrid micsodában, azt meg nem százezres hadseregekkel vívják.

Szóval három indok, miért nem lesz igazi háború, tehát miért nincs nagy ok a komoly aggodalomra.

1. Gazdasági céllal tuti nem támadhatja meg Ukrajnát, mert az egy sokkal szegényebb ország mint Oroszország, csak púp lesz a hátán. Ha lenne háború, az csak valami üzenetként szolgálhatna, leginkább a nyugatnak, hogy teljesítsék a kéréseit, ne próbáljanak függetlenedni energetikailag, ilyenek. Hogy mennyire lenne kapó a nyugat erre az üzenetre, az egy másik téma. Szerintem semennyire.

2. A Putin és a havereinek a vagyonának a nagy része nyugaton van, mert ott még van a magántulajdonnak némi becsülete, ha tényleg háborút kezd, tuti búcsút inthet az egésznek, de legalábbis egy akkora részének, ami a károk kifizetésére elég. Ráadásul, azt hiszem az oroszok egy generációra lemondhatnának arról, hogy külföldre utazzanak, akkora lenne a közfelháborodás.

3. A modern korban teljesen átalakult a hadviselés, megnyerni egy háborút egy Ukrajna felszereltségű állammal szemben messze könnyebb, mint 50 millió mérges ukránt megszállás alatt tartani. A mai világban sokkal könnyebb dolga van a partizánoknak a telekommunikációs eszközökkel szinkronizálni a műveleteket, bármely autóból távirányítású bombát lehet készíteni, még a kövek is halálosabbak, ha az aki dobja, monitoron nézheti fedezékből, hová csapódnak be. Arról nem is beszélve, hogy olyan nem konvencionális fegyverek léteznek már, amelyekkel egy milliós várost ki tud irtani egy eltökélt terrorista. Persze, ezek még nincsenek Ukrajna eszköztárában, de gondolom kapnának néhányat tesztelésre, ha nagyon kérnék.

Szóval nem lesz háború Ukrajna és Oroszország között, valószínűleg megegyezik a nyugat és Oroszország a háttérben, mindenki boldogabb lesz, mi meg aggódhatunk tovább az éghajlat miatt, mert ott nincs aki megkösse a háttéralkut.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: