kedd, december 26, 2023

a vonalkák értelmezésének elviselhetetlen könnyűsége

Van ez az ábra, amelyen Románia vásárlóerő paritáson mért egy főre eső gdp-je látható.

(innen)

Sokat gondolkodom az ilyen és efféle ábrákon. Sokat gondolkodtam azon, hogy mire lehet az ilyen ábrákból következtetni. Sokat gondolkodtam azon, hogy kiknek szólnak az ilyen ábrák.

Van baj elég. Idő az viszont nincs elég. Sose. Ezért csak röviden, velősen, de inkább csak röviden.

Ez az év igen csak ramaty volt Romániában. Abszolút arról szólt, hogy itt olcsó az élet, már ahogy a rendszer értékeli az egyént. Le sem írom az értelmetlen halálok sorát, amelyekről értesültünk a médiából, mert egyrészt depressziós leszek tőle, másrészt meg valószínűleg a legdurvább dolgok valószínűleg nem is nyilvánosak, vagy elferdítve kerültek közlésre. Elég egyetlen példa, vannak emberek akiknek nem telik egy 10 lejes samponra ezért juhok féregtelenítőjével tisztítják a gyermekeik fejét, amelybe azok néha belehalnak, néha túlélik, gondolom borzalmas idegrendszeri károsodásokkal.

Másrészt a politikusokat csak ez az egy ábra érdekli és meg vannak győződve, hogy milyen csodálatos munkát végeztek az utóbbi 30 évben. De engem abszolút nem hat meg ez az ábra, azt látom, hogy az utóbbi pár évben eszméletlen infláció volt és legjobb esetben az árak szintje már nem nő sokat tovább, de ezen az eszméletlen szinten marad, ami tovább szakítja szét a román társadalmat, ami igazából senkinek sem jó. Értem én, hogy kilencvenes években olyan infláció volt, hogy a mostani szinte meg sem látszana a grafikonon (azért levágtunk négy zéróst egy szép napon) és utána még eljött az a fene nagy növekedés. De nem igazán hiszem, hogy még egyszer sikerül megismételni a csodát, a mai világ teljesen más mint ami a kilencvenes években volt. Az agyammal azt is fel tudom fogni, hogy a hosszú idősorokat kell nézni, mert az igazi jel azokban van, a jelenben nehéz a zajt elválasztani a jeltől, de a zsigereimben azt érzem, hogy itt nagyon nagy baj jön. És mások is így érzik, lásd gyerekvállalás, lásd szélső jobb pártok, lásd álhírek és konteók. Lehet, hogy mindenki gazdasági szakember kéne legyen, aki megpróbálja értelmezni ezt a grafikont, de akkor ki fog dolgozni?

Ha az x tengely szerint tükrözzük a grafikont, ugye milyen szép karácsonyfa lesz belőle?

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: