kedd, december 08, 2020

a kaliforniaiak könnyebben vizelnek be a jövőben

Huh. A kaliforniai vízre is lehet már határidős szerződéseket kötni a nyú jorki árúpiacon. Azt mondják, hogy így kiszámíthatóbb a vásárlók élete, mindenki jól jár.

Valahogy nem hiszek a mesének, de kíváncsian várom az eredményeket, csak gondolom jó sokáig ki kell várni.

Valahogy az ilyen piacra alapozó megoldásoknál mindig az az eredmény, hogy a szegény ember még szegényebb lesz, a gazdag meg még gazdagabb. Gondolom egyesek (talán ingatlan befektetők, talán nagyobb agró bizniszek) leszimulálták már, hogy a várható éghajlati paraméterek mellett mennyi idő alatt tudják tönkre tenni a kaliforniai mogyorótermelőket és ez jött ki a legjobb megoldásnak.

Lássuk mi fog történni a mese szerint. Egyes befektetők megnézik a terminálukon, hogy egy év alatt 10%-ot nőtt a januári víz ára és egyből nekiugranak vezetéket építeni Montanaból, meg sótalanító erőművet építeni a tengerparta ami majd a délben jelentkező túltermelődésból származó olcsó elektromos energiát fogja használni hogy édes vizet állítson elő és mindenki jól jár, mert az áramnak is pozitív marad az ára és a víz is dőlni fog.

Lássuk mi fog valójában történni. Megjelennek a spekulánsok, akik úgy gondolják, hogy mindenhez jobban értenek a piac görbéinek tanulmányozásával, mint azok, akik az adott tevékenységet végzik. Ezek persze rengeteg olcsó hitelből megveszik a legolcsóbb vizet és felborítják a vízhálózatot, hogy tárolhassák valahol az olcsó vizet addig, amíg az igazi szereplők kénytelenek drágán megvenni. És ha mégsem jön be az üzlet, mert mondjuk egyik évben eleget esik az eső, akkor majd az állam bácsi megmenti őket, mert too big to fail kategóriában vannak és amúgy is közben megjelent a derivatív termékek piaca azokkal, akik még a cápáknál is okosabbnak képzelik magukat, mert már mindenben benne van a kezük és a teljes rizikót terítik a teljes gazdaságban és őket aztán már tényleg megmenti állam bácsi. És akkor se extra víz nem lesz, se olcsó árak. De talán ha majd egyszer a víztározó meg a juhar szörp gyártó egyszerre kell megszabaduljon a készletétől, hogy a biztosító fizessen, akkor Pasadenaban szörpös víz fog ömleni az utcákon, egy napig.

Nem, én nem vagyok ennyire antikapitalista. DE IGEN!!!1111

Zene. Harold F-től Axel F.

Nincsenek megjegyzések: