hétfő, december 21, 2020

beeple milliói

Nagyon pezseg most a kriptó. Azaz a kriptóvaluták. De nem csak, hanem már a kriptó művészet is. Illetve a kriptó művészeti artifaktumok piaca.

Szóval az történt, hogy ez a Beeple nevű fickó, aki 13 éve naponta készít egy digitális képet és felteszi mindenféle onlány helyekre és elég méretes követő tábort gyűjtött már így, egyik nap feltett egy ilyen kriptó galériába pár tucat képet és eladta őket összesen 3.5 millió dollárért. És ez döbbenetes.

Na jó, megpróbálom elmagyarázni egy mondatban miről szól a kriptó. Szóval vannak ilyen teljesen egyedi digitális cuccok, jelen esetben képek, de lehetnek bitkoinok is (amelyek csak számok, igaz, nagyon speciális számok, nem könnyű csak úgy kitalálni egy ilyen számot, ezért egyedi) és azokat egy olyan rendszer tartja nyilván, amelyben mindenki tud mindent ezért ha történik egy tranzakció, akkor arról mindenkinek értesülnie kell és azután a rendszer részét fogja képezni jó sokáig, maga a tranzakció is, nem csak az új tulajdonos.

Ennyi.

Elvileg a papírpénz is egyedi és hamisíthatatlan (legalábbis optimális körülmények között), ebben hasonlít a kriptóhoz, viszont hiányzik ez az osztott nyilvántartás minden egyes bankjegy útjáról és ezért sokkal könnyebb csalni vele.

Van még egy hasonlóság. Fogalmunk sincs már régóta a pénz igazi értékéről (és szerintem akkor sem volt fogalmunk, amikor még volt arany fedezet). Egyeseknek sok van és ezért úgy gondoljuk, hogy még többet érdemelnek, másoknak kevés van és azt is el akarjuk venni tőlük. De most nem ide akarok kijukadni.

Hanem oda, hogy a pénz értékében lufik keletkeznek. És így lehet eladni néhány képet millió dollárokért. Egyébként a digitális képek nem különböznek annyi dologban az igazi festményektől, mint gondolnánk. Pl könnyű róluk 99%-os másolatot készíteni, az eredetiség megállapításához szakértők kellenek (mondjuk a digitális képek esetében ez csak egy program ami ellenőrzi, hogy a kép hash-e (rövid leírása) megegyezik-e az eredetiével, ez automatizálható, de ha nincs meg a program, akkor lehetetlen kézzel elvégezni az eredetiség ellenőrzését). Úgy látszik, mostmár a digitális képeknél is kezdett számítani az alkotó meg az évjárat.

Gondolom a kriptó képek piaca hamarosan óriásit fog robbanni, legalábbis ami a kínálatot jelenti, hiszen minden digitális fotó egyedi és ezért eladható a kriptó műteremben, de gondolom már véget is ért az árakban a boom. Legalábbis három évig, amikor gondolom újra feltámad, mint a bitkoin.

A mesterséges intelligencia próbálkozásai a karácsonyi popdallal.

Nincsenek megjegyzések: