hétfő, szeptember 30, 2024

a 22-es latrina csapdája

Csak egy kicsit el akarok oszlatni néhány tévhitet a politikai nézeteimmel kapcsolatban. Nem vagyok sem baloldali, sem jobboldali, sem centrista. Algoritmista vagyok, azaz azt szeretném, hogy számítógépek kormányozzanak, persze csak egy jól megírt és felügyelt algoritmus alapján.

Szóval nem vagyok sem Gyurcsány, sem Magyar Péter és még Orbán Viktor fan sem. Amúgy is, szerintem a politikusokkal valami baj van. Vagy nem értik a munkájuk nehézségét, és akkor azért nem odavalók, vagy nem a közjó mozgatja őket, és akkor meg azért. Ami viszont igazán aggaszt, hogy egytől egyig hazudnak mint a vízfolyás. Az igazán nagy baj csak akkor van, amikor már ők is elhiszik amit hazudnak. A másik baj meg az, hogy mindenképpen ránk akarják kenni a saját hibáikat és ezért mindenféle hibás érvet felhoznak. Ha az ember bemegy az étterembe és az étlapon mindössze szar, fos, meg kaki van, akkor simán csak kimegy az étteremből, anélkül, hogy fogyasztana. Sajnos a választásoknál ezt nem lehet megtenni, mert mi vagyunk a hibásak, hogy szarul választottunk.

Egyébként ez a bal-jobb dichotómia most olybá tűnik nekem, hogy valójában a kooperálás, nem kooperálás dichotómiája. A jó stratégiát a költség függvény, az iterációk száma, a populáció mérete és a rendelkezésre álló információk döntik el, nincs a priori helyes megoldás. Vannak problémák amelyeket csak kooperálva tudunk megoldani, de igazi innovációra csak kis csoportok képesek. Azért húzok egy kicsit balra, mert úgy gondolom, hogy a mostani helyzetben az innovációt pont hogy megöli a jobboldal, ami csak a régi eredmények maximális kihasználásával törődik, vagy ha innovál, akkor azt azért teszi, hogy még erősebb monopóliumot alakítson ki.

Szerencsére annyira gyengén csinálják már a politikusok, hogy a kommunikációjukon könnyű átlátni, a gazdaság meg már omladozik, amikor kész lesz a rendszer ami képes lesz lecserélni őket, az embereket nem kell majd sokat győzködni. Addig meg lehet valami mással foglalkozni, mint politikával.

Zene. Zene. Zene. Zene. Zene.

Animáció.

Shenzen.

Drónos.

Nincsenek megjegyzések: