hétfő, szeptember 16, 2024

ugorjunk fejest a peros perulák tengerébe

Az ópenéjáj tesztelésre bocsájtott egy új modellt, ami sokkal okosabb mint az előzőek, talán még az embernél is okosabb. Olyan okos, hogy nem évtizedek alatt pusztítja majd el az emberiséget, hanem napok alatt, ha nem adunk sok-sok pénzt az ópenéjájnak, hogy megvédjen minket a saját modelljétől.

Mostanában a tuitter algoritmus kicsit elkeverte előlem a mesterséges intelligencia anyázó és istenítő bejegyzéseket, mostanában filmes meg garázs játékos bejegyzésekből többet kapok, mert ezekre kezdtem többet reagálni. Szóval nem olvastam túl sokat erről az új modellről, nem tudom mit is gondoljak róla, mezei felhasználók még nem próbálhatják ki és én fizetni sem akarok még érte, nem hinném, hogy segíteni tudna a kódolásban, főként az sem tetszik, hogy fel kéne töltsem az egész kódbázisomat az ópenéjájnak, hogy értse is, miről van nagyba szó. Szóval csak a mások benyomásaira hagyatkozhatom, de úgy tűnik, tényleg egy komoly lépés előre, jobban programoz, jobban tölti ki az iq teszteket, még a vizuális feladatokra is jobban válaszol. A varázsszer az, hogy most egy kis kereső modullal is megfejelték a modellt, nem tudom pontosan hogy működik ez, de nem sok hatékony módszer létezik nagy dimenziós vektor terekben hatékonyan keresni értelmes irányokba, hogy hátha valamelyik projekció értelmes lesz, szóval valamelyik ezen módszerek közül bizonyára jó szolgálatot tesz itt is. Mindenesetre kíváncsi leszek, mikor érik be a nyílt modellek ezt a modellt, szerintem 6 hónap elég lesz. Az is megnyugtató még, hogy még mindig nem túl megbízható a modell, kell egy ember aki ellenőrzi a válasz helyességét, még ha relatív egyszerű doméniumról is beszélünk, szóval egyelőre még a telefonos segélyszolgálatos csajok se veszítik el a munkájukat. Meglátjuk egy év múlva mi lesz, azért.

Egyébként ha már itt tartunk, a dípmájnd is írt egy cikket a új matematikai feladat megoldó modelljükről (ami a múltkor még csak mértan feladatokat tudott megoldani). Most már ezüst éremre tud megoldani feladatokat a nemzetközi matematika olimpia feladataiból, igaz, az időkorlátot jelentősen túllépve, de ezek a részletek nem túl lényegesek, egy év múlva úgyis minden sokkal jobb lesz.

Szóval továbbra is úgy gondolom, hogy 2029-re simán elérjük az emberi szintű mesterséges intelligenciát. Az más kérdés, hogy ez kinek lesz jó, én mindenesetre nem kell majd sok láda sört vegyek.

Egyébként eléggé visszás a helyzet, mert ha nem hinném azt, hogy a mesterséges intelligencia az egyetlen dolog ami megmenthet minket az éghajlatváltozás apokalipszisétől, akkor most már nagyon kezdenék aggódni miatta, de így a két apokalipszis kioltja egymást.

Demó.

Zene. Zene. Zene.

AI.

Nincsenek megjegyzések: