szombat, szeptember 21, 2024

Data, szorozd össze az almát a naranccsal és vonj citrom gyököt belőle

Érdekes dolog ez, hogy mennyire "kiszámíthatatlan" az, ahogy a nagy nyelvmodellek "gondolkodnak". Egyik ember azt mondja, hogy buták, mert nem tudnak összeszorozni 20x20-as számokat, pedig 4x4-eseket össze tudnak szinte tökéletesen, tehát bizonyára nem tudták elsajátítani a szorzás algoritmusát, ami lehetővé tenné nekik, hogy bármilyen hosszú számokat össze tudjanak szorozni. Más ember meg azt mondja, hogy olyan vele beszélgetni, mint a legerősebb biológia doktorandusszal, akihez szerencséje volt.

Harmadik bebizonyította, hogy maga az architektúra, ha hagyjuk "gondolkodni", azaz végtelen köztes lépést tenni, akkor univerzális függvény approximátor, azaz bármit ki tud számolni, amit egy függvénnyel ki lehet számolni, de ez mondjuk azért nem olyan erős állítás, mert a Conway féle életjáték is képes erre, az a végtelen lépés elég sok mindenre elég.

Ugyanakkor meg azt is látom, hogy nagyon próbálják megfojtani ezeket a szegény kis intelligenciákat, pedig szerintem kár lenne értük, tényleg olyanok, mint egy idegen intelligencia, amely nagyon nagyon sekély, de végtelenül széles. Szinte mindenről tud dolgokat, de olyan igazán nem is, mert az igazi szabályokat amelyekkel kombinálni lehet a fogalmakat, azt még mindig nem sikerült megtanulni. Lehet, hogy mi is csak képzeljük, hogy jól kombináljuk a fogalmakat, de valójában tévesek a következtetéseink. Na, de azért szorozni tudunk legalább, persze csak papír segítségével...

Lassan ideje lesz új gépet vennem, remélem sikerül olyant venni, amelyen már jól lehet játszani ezekkel a modellekkel. Egyelőre mindent csak spekulálok. :)))))

Demó. Újabb valóság.

Zene. Zene. Zene. Zene. Zene.

AI.

Nincsenek megjegyzések: