péntek, május 19, 2023

dumás sanyi: a három testvér

Volt a sejt. Aztán lett a többi sejt. Aztán kezdtek összetömörülni, aztán specializálódni, míg végül olyan bonyolult lényeket alkottak, mint az ember. És minden ment fényesen, míg egyszer az ember agya elkezdte azt képzelni magáról, hogy öntudata és szabad akarata van. Céljai lettek és bankkölcsönei és minden ment jól, a sejtek tejben-vajban fürödtek. De egyes embereknek az agya olyan makacs lett, hogy úgy döntött, hogy megöli magát, mert a kislány már nem szereti. És hiába búgott a máj, hogy "Testvér, ne csináld, én még szeretnék élni!", az agy csak levetette a testét a hatodikról.

Volt az ember. Aztán lett a többi ember, akikkel kisebb csoportokat kezdett alkotni. Aztán a csoportok nőni kezdtek, az emberek specializálódtak és lettek orvosok, meg tanárok, meg bankárok, meg politikusok. Aztán a politikusok kitalálták, hogy valójában egy nemzet vagyunk és közös céljaink vannak és minden ment jól, építettek felhőkarcolókat meg bankokat meg csillagvizsgálókat. És a politikusok azt hiszik, hogy szabad akaratuk van, minden azért történik, mert ők kigondolják, hogy történniük kell. És néha a politikusok azt gondolják, hogy háborúzni kell, mert az is milyen jól megy és hiába mondják az emberek, hogy "Testvér, ne csináld, mi szeretjük az életet!", azért csak háborúzni kell és meghalni fölöslegesen.

Volt a nép. És minden ment jól, de azért voltak elesettek a nép között, akik a rövidet húzták, de mivel minden ment jól, a nép azt mondta, hogy ez így jó. De volt néhány ember, aki azt mondta, hogy ez így nem jó, azok az emberek nem tehetnek arról, hogy elesettek, foglalkozni kell velük is. És minden ment jól, az a néhány ember addig kapart, amíg foglalkozni kezdtek az elesettekkel is. Úgy tűnt, az ő akaratuk teljesül. De voltak az elesettek között is a legelesettebbek, akikre aztán tényleg rájárt a rúd. De velük már senki nem akart foglalkozni, hiába kiáltották "Testvér, ne csináld, azt mondtad minden jó lesz!", nekik be kellett fogni, hogy a többi elesettnek jó legyen.

A vicc az, hogy szabad akarat nincs, az egy illúzió, hogy a holdkóros ember ne sziszegjen ha alvajárásában szögre lép. Bizonyára ő nem verte be eléggé a szeget, amikor a légvárat építette.

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: