hétfő, május 29, 2023

töröljük el a csirkék és a delfinek országai közti határokat

A tegnap dolgozgattam egy kicsit, de közben fél szemmel néztem egy ismeretterjesztő filmet is a BBC Earth-en. Arról volt szó, hogy van-e az állatoknak öntudata és egész meglepő dolgokat mondtak. Szóval van ugyebár a tükör teszt, ami arról szól, hogy az állat fel kell ismerje, hogy önmagát látja a tükörben. Ezen átmegy sok majom fajta, meg az elefántok, delfinek, de pl a kutyák meg a macskák nem. Most bebizonyították, hogy valami picike halfaj is átmegy rajta, ezt úgy igazolták, hogy festettek a hasára egy színes pöttyöt és ezt látta a tükörben, de magán persze nem láthatja, tekintve a halak testének és szemeinek sajátosságait. De a halacska mégis mind próbált dörgölőzni dolgokhoz hasi tájékon, hogy levakarja azt a színes pöttyöt, szóval rájött, hogy magát látja a tükörben és volt rajta egy idegesítő pötty. Aztán meg mondták, hogy valószínűleg a kutyák azért nem mennek át a tükör teszten, mert nekik a vizuális információ sokkal kevésbé fontos, ők a szagok világában élnek. Volt is egy csaj, aki valahogy befolyásolni tudta a kutyák szagát (a részletek kimaradtak, nem figyeltem eléggé) és rájöttek, hogy a saját szaguk megváltozott. Szóval nagyon valószínű, hogy nekik is van énképük, tehát öntudatuk.

Számomra ez azért érdekes, mert mostanában úgy gondolom, hogy az öntudat is egy skála valójában és valószínűleg sokkal elterjedtebb dolog mint gondoljuk és nem is igazán szükséges az intelligenciához.

Persze, mindenféle aggályokat fog felvetni a dolog, ha kiderül, hogy a csirkék is testvéreink az öntudatban, de legalább felkészülünk majd, ha le kell kapcsolni a gonosz szuperintelligenciát ami úgy gondolja majd, hogy a csirkék fontosabbak.

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: