csütörtök, február 09, 2023

ha két tech monszter esszerúgja a port

Nocsak, nocsak, úgy tűnik, a gúgel és a májkroszoft hajba kap. Két napja a májkroszoft bejelentette, hogy a brózerükbe fogják ezentúl integrálni a legjobb csetbotot a halpiacon, ami ugyebár hadüzenet a gúgelnek, mert a csetbot elvileg helyettesíteni tudja a keresőt. Tegnap meg a gúgel bejelentette, hogy lesz nekik is valami csetbotjuk valamikor, ami egyébként kicsit zavarban van bizonyos csillagászati adatokkal kapcsolatban, erre gyorsan eset a részvényük ára vagy 100 milliárd dollárt. Egyesek szerint azért, mert rosszul tudta a csetbot, hogy ki készítette a képet az első naprendszeren kívüli bolygóról, szerintem meg azért, mert egy elég gyengécske bejelentés volt ez, én nem is néztem, gondoltam, elég lesz az összefoglaló. Egy nagy semmit jelentettek be.

Ez egyébként elég fura, mert szerintem a gúgelnek nem elhanyagolható előnye van a nyelvmodellek területén, az, hogy pár hónap alatt nem sikerült belőle csetbotot gyártani, eléggé fura. Én három indokot tudok elképzelni. Az első, hogy a tanítási adatokat nem igazán etikusan szedték össze, talán benyomták mindenkinek a levelezését és a modell tudja mit tett mindenki a tavaly nyáron. És még nem tartanak ott, hogy ügyes botsuttogók ne tudják ezt kiszedni belőle, szóval még masszírozni kell az adatokat, ez egyébként nem könnyű munka azért, szóval elképzelhető néhány hónapnyi késés. A másik ok az lehet, hogy annyira kis extra kapacitásuk van, amibe már ne férne bele egy ilyen csetbot, de ezt elég nehéz elhinnem, valószínűleg a gúgel méretéhez képest egy ilyen bot szerintem 1 százalék alatti kihasználtsággal működhetne. Ok, hogy egyelőre nincs benne pénz, de azért virítani kell a technológiát, másképp elpártolnak a fránya felhasználók. Ezt kevéssé valószínűnek tartom, de nem teljesen elképzelhetetlennek. A harmadik ok meg az lehet, hogy már ott tartanak, hogy biztosak benne, hogy elviszik a piacot, de talán a technológiai újításuk könnyen lemásolható, vagy még egy kicsit akarják csiszolgatni valamiért. Azt nem hinném, hogy mérföldekkel a konkurencia előtt lennének, de hogy még mindig van előnyük, abban biztos vagyok. Talán ez a legvalószínűbb magyarázat, de ha direkt visszatartanak dolgokat, akkor remélem legalább egy képgeneráló modellel megfejelik majd a botjukat.

Egyébként nem kell félteni sem a májkroszoftot, sem a gúgelt, jó sok pénzük van és komoly dominanciájuk egyes területeken, hosszú lesz a harc és nem is biztos, hogy bármelyik cég meggyengülve jön ki belőle. Lehet ez a nagy elbocsátási hullám csak egy előszele volt a harcnak, mert egyébként elég nonszensz volt az egész, sok olyan tapasztalt embertől megváltak, akik bizonyára megérték a pénzüket. Lehet, hogy előre megegyeztek, hogy nem az alkalmazottak elcsábításával próbálnak betörni egymás piacára. Az sem biztos, hogy a felhasználók csak nyerni fognak ebből a háborúból, mostanában már oda jutott az a technológiai ciklus, amikor nem kell nagyon édesgessék a felhasználókat, ha elkezdik őket keményebben fejni, még mindig maradni fognak. Az is nagy kérdés, kinek az oldalára áll az epöl, ők valószínűleg eldönthetnék a háborút, de lehet, hogy nekik jobban megéri majd kimaradni.

Az is vicces, hogy lehet a 90-es évek brózer háborúját újra átéljük, akkor még a májkroszoft lenyomta a netszképet, aztán mostanában már a gúgel az egyeduralkodó. Ha egy kicsit besegítenének a fájerfoxnak, én nem bánnám, még mindig azt használom és maradok is nála, amíg csak lehet.

Érdekes lesz.

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: