kedd, február 28, 2023

filmek

Ebben a hónapban nem sikerült valami sok filmet megnézni, na de pótoljuk majd valamikor.

After Yang (2021): Nem nagyon értettem meg ezt a filmet, lehet bennem van a hiba. Egyébként sci-fi és arról szól, hogy van egy család, a kislány egy adoptált keleti származék és van egy robot, akit Yangnak hívnak és a kislány nevelésében kellene részt vegyen, de elromlik. Nem sikerül megjavíttatni, a memóriáját letöltik, de az élete nagyjából egy okostelefonéval egyenértékű, rövid emlékei vannak nőkről, vicces árnyékmintákról és sekélyes filozófiai gondolatokról. Aztán vége lesz a filmnek. Szép pasztell színek vannak benne és senki nem kiabál, ha ennyi kell valakinek egy filmben, akkor ajánlom.

Uncharted (2022): Én nem játszottam az Uncharted játékokkal, sajnos még sohase sikerült egy Playstationt birtokolnom, talán majd ha nem sajnálom az időt rá és kijön a GTA6... Mindenesetre a PS egyik nagy sztárja ez az Uncharted játék, ami egy Tomb Raider klón csak férfiakkal, ami persze vicces, mert a Tomb Raider meg Indiana Jones klón csak nővel, szóval körbe ért a kélgyó, de mégsem igazán, mert valami mindig elveszik az évtizedek és nemváltások során és hát ez egy elég PC film a 2022-es évhez címezve és elég harmatos. Na de azért meg lehet nézni, ha nincsenek túl nagy elvárások, de azt hiszem, az Indy filmek sokkal jobbak, remélem, ha végre véget ér a Harrison Ford éra, méltó képpen tudják feltámasztani őket. Egyébként semmi gondom HF-al, csak éppen nem Indy filmbe való már, ugyanakkor meg megértem, ha még be akarja zsebelni a pár millát amit az új Indy hozni fog. De remélem a Star Wars remake bagázs fel sem merül az esetleg Indy reboot körül. Egyébként én várom az 5. filmet, tuti megnézem a moziban.

Na így a végére még egy dolog, mert film, de nem akarok neki külön bejegyzést. Szóval az Everything... filmben a főgonosz bécsi kifli (bagel) valójában a Blender használatába bevezető egyik népszerű videósorozat fánkjaként kezdte, csak levedlette a rózsaszín cukormázat. Hogy ez mekkora poén. Egyébként én is érzékeltem, hogy az effektusok a filmben inkább tűntek a képtérre maszatolt effektusoknak mint igazi 3ds cuccoknak, de fogalmam sem volt, hogy mennyire támaszkodott a bagázs a klasszikus képi effektusok digitális változataira. Innen már csak az lenne a hab a tortán, ha film néhány nem túl munkás jelentéből újabb Blender használati útmutatók készülnének amelyek újabb és újabb filmekhez szolgáltatnának kiinduló pontot. Persze, a filmipar mindig is erről szólt, a filmek másolják egymást, főként a celluloid időszakban nem nagyon volt sok lehetőség kísérletezgetni az egyes gondolatok kifejezésével, hamar kialakult a filmnyelv. Most egy kis digitális közvetítéssel ez még explicitebbé válna és talán újra bevállalnának több kísérletezést, amit a technológia lehetővé tesz. Aztán persze jön az AI vonat is, már hallani a füttyét.

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: