szerda, február 08, 2023

egyre több ká

Agyatlan spekuláció, amit egy fickó jútúb csatornája ihletett, amelyen jó régi videók vannak, többek közt ez, amelyben egy kaméleont ijesztegetnek egy iPhone 1-el. (Ja, az eredeti videó itt van.)

Azt mondja a gúgel és wikipedia, hogy a 2015-ös iPhone 6S volt az első olyan iPhone, amely 4K videót tudott készíteni. Bizonyára volt előtte más telefon ami tudta ezt valamennyire, de az Androidok mindig játszanak az ilyen statisztikákkal és olyan sok is van belőlük, hogy nem követem őket. Szóval bizonyára van már telefon ami tud 8K-t, de az iPhone nem tud, bár a gúgel szerint egyesek azt rebesgetik, hogy az idei iPhone már fog tudni. Na mindegy, szóval talán 2025-re fog tudni az iPhone is 8K-t. Vajon 10 évente sikerül megduplázni a videó felbontást? Szóval akkor 2035-ben lesz 16K, 2045-ben 32K, 2055-ben 64K, 2065-ben 128K? Ez utóbbit már nem hiszem, hogy megérem, de kéne gyúrni azért a 2055-re, talán nem lehetetlen, 75 éves leszek akkor.

Egyébként persze semmi értelme a 64K-s videó felbontásnak. Vagy lehet, hogy mégis van, fene tudja. Elvileg csak annyi lenne a feladat, hogy a telefonok 10 évente négyszerezzék a releváns teljesítményüket, (számítás, szenzor pixelsűrűség, adatátvitel, adat tárolás). Talán a szenzor pixelsűrűség tűnik a legnehezebben négyszerezhetőnek, de persze annyira azért nem értek hozzá, talán új anyagokkal lehetne rá esély.

Fura lesz visszanézni 60 évnyi jótúbra. Remélem lesz még hagyományos változat is, meg véerr is.

Ha már jótúb, itt egy vidió az egyik játékról amin anno dolgoztam. Sajnos már nem elérhető a játék, ez a verzió meg amúgy is vicces, mert a játék szinte kész volt, de itt még rájött a felsőbb erőkre, hogy megint dizájnoljunk mindent át és a szép kis kerek ikonok négyszögletesek lettek. Szerencsére létezik még ez a vidió, ami dokumentál egy állapotot ami eltűnt az univerzum süllyesztőjében. A cheat menu használata meg hab a törtán.

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: