hétfő, február 27, 2023

mese mestint meskete

Szerencsére a mestint világ nem áll meg, van miről írni, amikor nincs semmi jó amiről írni.

Szóval azt nem említettem, hogy a májkroszoft bingbe épített csetdzsípítíje elég nagy hűhót eredményezett, pedig még csak nem is volt publikus, ha jól értem. Na de nem kell őket félteni, van a májkroszoftnak sok pénze meg ügyvédje is, meg lassan megérthetnék már az emberek, hogy amit egy nyelvmodell ír, az nem szentírás, még ha megtévesztésig hasonlít is rá.

Az ópenéjáj igazgatója meg írt egy blog bejegyzést az ÁGIról. Én nem igazán értem miről szól, mert azt is mondja, hogy az AGI veszélyes, limitálni kell a kutatását, de azért a felhasználóknak olyan api-t biztosítanak, amelyről leveszik a láncokat és mindenki remélje, hogy hamar sokkal szebb napra ébred amúgy is, legalábbis ha sikerül nekik kiirtani azt a sok problémaforrást, ami még benne van az ilyen rendszerekbe. Én azt hiszem, ezt a bejegyzést leginkább a konkurenciának írták, akik persze meglovagolják most az ópenéjáj által kikapart gesztenyét. Szóval gyerekek, nehogy már valami szűk kis területen gyorsan lenyomjatok minket és az a rengeteg nyitott rendszer (még az Amazon is beszállt végre a versenybe az infrastruktúra oldalán és a Meta is gyorsan bejelentett egy "nyílt" dzsípítít), ami azért készül, mert zárt rendszerben nem tudtok amúgy sem versenyezni velünk nehogy már eljátssza a mestint hitelét egy rossz alkalmazással.

Egyébként meg szokás szerint senki nem beszél igazán arról, hogy mi rosszat okozhatnának a nyelvmodellek, mert én nem vagyok igazán meggyőzve. Ja, hogy aránylag könnyen lehet velük fék nyúzt gyártó botot készíteni? Fék nyúzt amúgy is aránylag könnyű gyártani már most is, szerintem ki kéne próbálni azt a megoldást is, hogy mindenki gyárthasson ilyent, lehet amikor a fél fészbuk az Elvis él és a Lapos Föld botok mindshareért folytatott küzdelméről fog szólni, akkor végre az embereknek elegük lesz belőle. Azt olvastam valamelyik nap, hogy a fék nyúz igazából azért működik, mert az emberek nem hiszik el, de ha látják, hogy valakit idegesíthetnek azzal, hogy terjesztik/lájkolják, akkor ezért teszik ezt. Lehet, a fék nyúz is egy önlimitáló folyamat, ha a nyúz 99%-a fék lesz, az emberek ráúnnak és leszoknak róla.

Az meg, hogy egy nyelvmodell feltörje valamelyik atomhatalom atomfegyvereit vezérlő gépét és elindítsa az atomháborút tiszta sci-fi, ettől nem kell félni.

Az sem derül ki, hogy miért gondolja már a szerző, hogy a nyelvmodellük az általános mesterséges intelligenciák hosszú sorába tartozik már. Talán elfelejtették publikálni, hogy mostmár sikerül egyszerű algoritmusokat szintetizálni? Nem, azt amit ők forráskód generálásnak neveznek, azt én még nem tartom igazi intelligenciának. Nem hiszem, hogy nyelvi adatokon tanítva a modellt képessé vált néhány száz szimbólummal rendelkező automatákkal általánosan dolgozni, amire az emberek nagy többsége képes azért. De azt sem látom be, hogy miért ne tudná ezt megcsinálni, a gráfok és a mátrixok szépen átjárhatóak, már régóta nyúzzák a gráf hálókat is, szóval várom már mikor jelentik be, hogy végre képes a modell szintetizálni az összeadás algoritmusát néhány oldalnyi magyarázó szövegből. Amikor ez megtörténik, akkor szerintem is kezdenek a nyelvmodellek az ÁGIk sorába állni.

Mindenesetre akkora a buzz, hogy még John Oliver is új vidiót készített a mestint témáról, ez már a második néhány hónapon belül, nem semmi.

Ja, és úgy tűnik, egyelőre a képmodellel generált képek nem kaphatnak szerzői jogi védelmet, legalábbis az a bizonyos első képregény, ami ezt kérte egyelőre vissza lett utasítva, a benne levő szöveg meg a képek elrendezése védetté vált, maguk a képek viszont nem. Ez elég vicces, mert arra hivatkozni, hogy benne van a médiumban a kép, mi csak kicsaljuk belőle, nem is olyan sok munkával, lehet, hogy okosan hangzik illusztráció esetén, de ha mondjuk az ember háborút fotózik, nem mondják neki, hogy bárki ott lehetett volna az Omaha Beach-en a D-Day reggelén és lőhetett volna pár elmosódott képet. De egyébként én is örvendek ennek a döntésnek, mert így egyelőre megmarad a hobbi és szegény felhasználók számára a képgenerálás, akiknek nem az elsődleges célja a szerzői jogok fejése (vagy mondjuk egy játékban akarják használni, amin kívül amúgy is értelmetlenek a felhasznált képek, még ha másolhatóak is).

Ja és még valami. Nem semmi, hogy a Tiktok nekiállt mestintben harcolni a gúgellel, olyan minőségű szépítő filtert nyomtak be, hogy már a csajok is azt mondják, hogy ez túl sok. Igaz, hogy a gúgel többet fizet a shortok után mint a tiktok, de ha az ember szép lehet a tiktokon, akkor miért tenné a gúgelre a vidióját? Persze, lehet, hogy a gúgel is tesz majd ilyen filtert a jótúbba, de ők azért próbálnak komoly képet vágni a dolgokhoz, el fog tartani egy ideig amígy rászánják magukat.

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: