péntek, február 09, 2024

demó színűre fessük az eget

Érdekes, ps készített összefoglalót a 2023-as év demoscene terméséről és engem igencsak meglepett az eredmény. A legnépszerűbb platform a C64 lett, utána jön a ZX Spectrum, majd csak ezután a Windows, és szinte ugyanennyi produkció készült vanilla Amigára is. Persze, a legütősebb demók mind Windowson vannak, de a népek legtermékenyebbek mégis a retró platformokon, szinte az egész scene retróba fordult már.

Persze, valahol értem a dolgot, az emberek kedvtelésből művelik már leginkább ezt a hobbit, elmúlt már az idő, amikor bizonyítani akarták a világnak, hogy ők a legjobb kóderek/zenészek/grafikusok. Kedvteléshez pedig a régi platformok is tökéletesek, főként mivel az emberek kiismerték már őket és a limitációk már tényleg lehetőségnek érződnek a mai modern technológiával szemben.

Én még mindig nagyon élvezek demót választani a bejegyzés végére. Most már a 2000-2009 évtizedből válogathatok, ez nagyon speciális évtized volt. Talán a globális scenenek ez volt a fénykora (eddig), elfogadottá vált a Windows és a 3d gyorsított demók, a gépek még évről évre jelentősen gyorsultak, tényleg úgy érződött, hogy csak az égbolt a határ. Magyarországon sajnos nagyon lecsökkent az aktivitás, ott egyértelműen a 90-es évek volt a fénykor, lehet, egyszer valaki elmeséli, hogy miért alakult ez így. De talán nemzetközi nagy partyról ebben az évtizedben hozta el a legtöbb első helyezést magyar csapat, a Conspiracy óriásit ment. Romániában 2001-ben volt az utolsó igazi party, utána nagyon gyorsan szétment minden, a kézműves weboldalakon még maradt egy kis mag 2007-8-ig, de aztán az is eltűnt. Én is 2004-ben dolgoztam utoljára demóba, egy kis gbc demót hegesztettünk (ezt közben kinyírta a jótúb, gondolom egy szép napon újratömörítettek mindent a jobb algoritmussal, ami a szokásos vidiókon nagy helyspórlást eredményezett, de az ilyen nem természetes vidiót teljesen szétkente, talán egyszer újra feltöltöm ezt a demót, de nem mostanában). Nem is igazán hiszem, hogy bármit is gyártanék idén, jó lenne így 20 év után valamit még összehozni, de minden energiámat a játék veszi fel és egyébként kacsintgatni én is a retró felé kacsintgatok, egyre inkább jó ötletnek tűnik az első IBM PC-re, az 5150-re írni valamit MartyPC segítségével, ha egy smooth scroll összejönne az már menő lenne. Persze, nincs is ilyen igazi vasam, de régóta megszoktam az emulátorozást, meg talán most már meg tudnék kérni valakit, hogy próbálja ki a kész terméket, hogy működik-e.

Na de a lényeg az, hogy többet kéne írni a blogba, hogy több demót tehessek be. Csak a játékomról és a filmekről írt bejegyzések alá nem teszek demót, mert nem érzem helyesnek az asszociációt. Inkább írok valami hüleséget, aztán jó lesz, sok kedvencem van ebben az évtizedben. :)

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: