péntek, február 16, 2024

a kaotikus hat test probléma és a szingularitás a végén

Gondoltam, hogy kéne írni valamit a napokban, csak nem nagyon volt rá időm, nagyon dolgoztam. Meg aztán, próbálom magam távol tartani a politikai témáktól, néha jobban sikerül, néha kevésbé. A rejtett változók modellezése a politikában és a mesterséges intelligenciában is príma szórakozás, de sokat kéne írni, hogy ne legyen túl könnyen félreérthető amit írok, ahhoz meg nincs kedvem, szóval el is döntöttem, hogy ezentúl hanyagolom a politikát, elég nekem a mesterséges intelligencia, a játékok meg a filmek témának.

Először talán akkor jöjjön az, hogy mekkorát menetelt az utóbbi időben az NVIDIA, ugyanis öt év alatt 1700%-os növekedés azért nem piskóta. Azért kerültek be a hírekbe, mert utolérték a gúgelt, ami érdekes dolog, ha arra gondolunk, hogy mindkét cég gyakorlatilag a mesterséges intelligenciában utazik, csak az egyik hardverben, a másik meg szoftverben (persze van mindkettőnek valami egyéb működési területe is, ami több-kevesebb figyelmet és energiát érdemel, a gúgelnél ugye az Android, az nvidjánál az, hogy a kártyáik egy részét még mindig lehet grafikára is használni, de ezek a dolgok csak lassan fejlődnek a mestinthez képest).

Szóval a két cég lassan direkt konfrontációba fog keveredni, mert az egyiknek az a jó, hogy az emberek a felhőben érjék el a mesterséges intelligencia szolgáltatásait, a másiknak meg az, hogy vegyenek egy jó drága kis kártyát (amiből lassan ki fogják dobni a gput, hogy még több mátrix szorzás beférjen) és otthon használja a maga által választott mesterséges intelligencia szolgáltatásokat. Mindkét megközelítéssel vannak problémák, de talán mégis a gúgel útját tartom veszélyesebbnek az emberiségre, szóval a nvidjának drukkolok, azért is, mert őket szorongatja jobban a konkurencia (intel, áemdé), a gúgel felszípta már azt a rengeteg adatot amit kitermeltünk az utóbbi 20 évben, szerintem ott már meg van a megoldás a nagy kérdésre, csak meg kell találni.

A tegnap viszont volt három érdekes bejelentés is, nehéz most megítélni, hogy melyiknek lesz a legnagyobb hatása. Azért így első blikkre sorrendbe rendeztem őket.

A gúgel bejelentette az új nyelvmodelljét, ami már 1 millió tokenes kontextusban tudja értelmezni a kérdéseket. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kontextusként megadhatunk egy könyvet és arról beszélgethetünk vele. Ha még kicsit okosodott is a modell, akkor szerintem ez azért egészen komoly dolgokra lehet már képes, bizonyára azok akik nyelvmodellek segítségével akarnak megoldani igazi gazdasági feladatokat, azok most nagyon hamar rácuppannak. Engem is leginkább ez érdekel olyan szempontból, hogy miben hibázik és miben jó már, lassan a házi feladatok megoldásán azt hiszem túlléphetünk.

Az ópenéjáj (szerintem a gúgel bejelentéséből kifogandó a szelet) bejelentett egy rendszert, ami már több másodperces videókat tud generálni és egészen bonyolult mozgásokat tudnak végezni az alanyok. Hogy mi a haszna a videoklip és film szakma ijesztegetésén túl, azt nem nagyon tudom, meg aztán, még nem is elérhető, csak miután jól átbogarászták, hogy nem-e lehet vele gonosz tartalmat generálni (ami azért elég vicces, mert ha nem akarsz gyerekekről (a narancsképűt is belevéve) képeket generálni, egyszerűen ne tegyél ilyen képeket bele, tuti nem fogja a rendszer megtanulni a Leon-ból, hogy mit nem szabad generálni). Valószínűleg még nincs kész az infrastruktúra, talán még optimalizálva sincs a modell, de el kellett gyorsan valamivel vonni a figyelmet a gúgelről és persze ha az emberek máris a valóság halálát vizionálják tőle, ami segít a trilliárdok begyűjtésében, akkor az sem baj. Ennek egyébként azért van egy olyan vonzata is, hogy lehet lassan holivúd is felébred és megelőző csapással próbálkozik az ópenéjáj-ra, aminek teljesen kiszámíthatatlan következményei lehetnek, szóval nem teljesen leírható ez a történet mint a legnagyobb hatással bíró esemény, de önmagában a vicces vidiók generálását nem tartom fontos mérföldkőnek az emberi szintű mesterséges intelligencia felé vezető úton.

A meta is bejelentett egy kis modellt, amit nyílttá is tesznek, hogy mindenki örvendhessen neki és valami olyasmit csinál, amit én nem is igazán értek, mondjuk úgy, hogy valamilyen értelem-vektort generál egy videóból (valamikor régen mi is generáltunk ilyeneket wikipédiából, hehe) ami gondolom segíthet sok videós feladatban, főként keresési és egyéb hasonlóságon alapuló feladatoknál. Gondolom ez a dolog előre meg volt írva, már csak azt várták, hogy mivel párhuzamosan dobják be, gondolom a nagy cégek már kénytelenek így időzíteni bizonyos bejelentéseiket. Nagyon úgy tűnik, hogy ez csak egy kis lépés a kutatási programjukban, de egy blogbejegyzést megért, ezért vagy most gyártottak hozzá egyet, vagy volt már egy készen. Na de hát ez legyen a legnagyobb gondjuk.

Szóval azt hiszem, az jó dolog, hogy az nvidja is beszállt a versenybe (mondjuk a meta is nőtt egyik nap 20%-ot) és egyre jobban dúl a mesterséges intelligencia háború, az azt jelenti, hogy egyre közelebb jön a nagy nap, már csak azt kéne tudni, hogy sírni vagy kacagni fogunk a nagy nap végén. Mindkettő benne van az emberi létezésben, egyesek szerint egyik sincs a másik nélkül. Meglátjuk.

Ja igen, a zenék kicsit felgyűltek a hét során, gyakrabban kéne írjak, de minden nap azért nincs ennyi téma.

Demó.

Zene. Zene. Zene. Zene. Zene. Zene. Zene.

Rövidke film Japánban.

Nincsenek megjegyzések: