szerda, február 28, 2024

generáljunk parkolóhelyet elefántok nélkül

Érdekes hírt olvastam a tegnap. Az epöl leállítja az elektromos autó projektjét, amin talán már 10 éve dolgoztak és helyette átrakja az embereket, hogy generatív mesterséges intelligenciát fejlesszenek, tehát szöveg meg kép generálást. Arról most nem fogok filózni, hogy milyen lehet ez a váltás valakinek aki mondjuk hajtóművet tervezett, inkább az az érdekes, hogy közép távon is érdemesnek tartja az epöl a váltást. Bizony rendesen kimaradtak ők is a mesterséges intelligencia forradalomból. Mindenki úgy tekintette, hogy a hardverben nincs nagy pénz, túl vékony a marzs, aztán most az nvidija bankot robbantott és megmutatta, hogy lehet sok pénzt keresni, csak jó kell legyen a termék és relatív programozó barát is. Kíváncsi leszek, visszavesz-e az epöl a mákos elvadításából, vagy továbbra is hülyének gondolják a felhasználóikat, akik nem tudják mit akarnak és attól lesznek boldogok, ha a böngészőben a címsor háttérszíne egyezik az oldal hátterével.

A lényeg az, hogy lehet érdemes lesz még egy-két évet várni az új gép megvételével, lássuk milyen irányba mozdulnak a gyártók, az epöl integrált megoldásának is vannak előnyei, az nvidija bikaerős diszkrét gpu-jának is, ha kicsit több memóriát tesznek rá. Még úgyis jól muzsikál a gépem, de azért jó lenne már valami új dolgokat is kipróbálni rajta, ha nem ragaszkodnék ehhez az ősrégi ubuntuhoz. :))

Szóval egy kicsit több verseny hardver oldalon is jól jönne, ne már csak szoftver oldalon jöjjön ki hetente egy új modell.

Demó.

Zene. Zene. Zene.

Nincsenek megjegyzések: