vasárnap, április 09, 2023

kellemes húsvéti ünnepeket

Én ateista vagyok (néha agnosztikusnak mondom magam, ha úgy megúszom a vitát), de az ünnepeket szeretem, a vallásos ünnepek általában megragadnak a csúnya felszínes dolgokban nálam, mint a pihenés, ajándékozás, evés. Most valamiért mégis elgondolkodtatott az idei feltámadás.

Na nem a feltámadáson filóztam, hanem azon, hogy az emberek többsége miért hisz valamilyen istenben és nem hisz az éghajlatváltozásban. Mindkettő absztrakt fogalom amelyeket direkt nem igazán tapasztalhatunk. Indirekt módon viszont tapasztalhatjuk őket, Istent könnyező madonnák, meg pirítóson feltűnő szentek, meg varázslatos gyógyulások útján lehet megtapasztalni (azt hiszem), az éghajlatváltozás meg egyszer meleg, máskor hideg, de egyelőre a világ ezen részén nem veszélyes. Szóval ha nincs közvetlen tapasztalat, akkor miért hisznek mégis az emberek az istenekben és nem az éghajlatváltozásban? Valószínűleg családi, társadalmi és egyéb okai vannak. És senkit sem feszítettek keresztre azért mert hitt az éghajlatváltozásban. Lehet, a hívők inkább keresztekhez kéne ragasszák magukat és őket kéne lelocsolni paradicsom levessel...

Azt hiszem egyébként, hogy most már késő az emberiségnek, hogy az éghajlatváltozásban hinni kezdjen és a hitek szokásos pályáját bejárva esetleg domináns hitté váljon ez az elmélet. Van egy másik elmélet is, amiben szintén hiszek, az evolúció az. Meglátjuk, milyen csoport éli túl a nemsokára bekövetkező apokalipszist, nem hiszem, hogy sikerülne megjósolni a túlélési valószínűségeket. Milyen érdekes lenne, ha némi gépi segítséggel, egy homoszexuális csoport válhatna dominánssá, mondjuk egy virágzó leszbikus társadalmat létrehozva (azért női, mert bennük megvan az X kromoszóma ami a női XX-hez kell, férfiakban az YY pár életképtelen, bár ha már úgyis feltételezzük a gépi segítséget, akkor jöhetne az egyik férfiból az X és a másikból az Y).

Na jó, jobb ha abbahagyom a filozófiát, kezd kicsit elmenni ez a téma egy felé és másról is akarok még írni.

Szóval kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Demó.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: