szerda, május 11, 2022

nekronokriptó

Nagyon nem követem a kriptót, mert szerintem az egész tiszta spekuláció, szóval előbb-utóbb be fog zuhanni és elfelejthetjük, jön a következő technológiai átverés.

A tegnap viszont valami nagyon történt, zuhant egy nagyot a bitkojin, vagy lehet tegnapelőtt volt, mindegy, én ma reggel olvastam, hogy valószínűleg mi történt. Valaki kölcsönzött százezer bitkojint és még valami más kriptót, aminek elvileg az árfolyama a dollárhoz kötött, elvileg persze és megjátszotta a két kirptót egymás ellen és sortolta is a bitkojint, szóval az általa okozott zuhanásból profitált. Még volt valami a bitkojinnal is, amit nem értek, hogy miért volt kevés likviditás a piacon és ezért sok-sok bitkojinnal avatkozott be aki a másik kriptó dollár paritását kellett szavatolja.

A lényeg az, hogy valószínűleg egy pénzügyi guru csinálta az egészet és valószínűleg a rendes piacokon illegális is lenne az amit csinált, de a kriptó világában mindent szabad, amiről a számítógép azt mondja, hogy szabad.

A vicces az, hogy valószínűleg ennek az átverésnek is azok a tömegek isszák meg a levét, akik elhitték a maszlagot az inflációról meg a gonosz központi bankokról amelyektől csak a kriptó mentheti meg őket, meg, hogy az mindig csak növekedik, stb, stb. Valószínűleg elég jól járnak a programozók, akik az egészet összehozzák, de a legjobban a pénzügyi szakemberek járnak, akik értenek is a pénz és tőkepiacokhoz, a programozókkal ellentétben, akik ebben a történetben a hasznos idióta szerepét játsszák. A pénzügyesek még annak is örülhetnek, hogy amikor összeomlik az egész, nem ők viszik el a balhét, hanem a programozók.

Egyébként én már 10% esélyt adok annak, hogy az idei év végére elveszti a kriptó az értékének a 90%-át, ami jelentheti a végét, vagy nem, mindenesetre soha többet nem lesz olyan releváns mint az utóbbi pár évben volt.

Okés, valószínűleg egy gazdasági válság is befigyel majd, lehet, hogy nagyobb lesz mint az eddigiek, de már kezd egy kicsit nevetségessé válni ez az egész mizéria.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: