szerda, május 18, 2022

nagy nyelvmodellel a holdraaaaa

Nem semmi, az utóbbi napokban, hetekben, hónapokban olyan sok érdekes mesterséges intelligencia eredményt közöltek, hogy egyesek már azon kezdenek spekulálni, hogy lehet, tényleg már nincs olyan nagyon távol az általános mesterséges intelligencia (az ÁGI). Persze, ilyenkor gyorsan jönnek az öregek, akik láttak már karón varjút (bár azt azért halkan megjegyzik, hogy ekkorát még soha) és gyorsan lehűtik a népet, hogy még mennyi megoldatlan feladat van. Még Yann is így tett.

Egy másik trend viszont az, hogy a szegény kutatók kezdenek azon sírni, hogy akinek nincs a sufniban egy szuperszámítógépe, az már nem tud labdába rúgni azokkal szemben akiknek meg van és általában nagy cégeknél dolgoznak. Persze más kutatók meg úgy kerülik meg ezt a problémát, hogy mondjuk reprezentációs vagy taníthatósági feladatokon dolgoznak, ahol inkább az elméleti szépség a fontos mint a jó eredmények (bár az sem árt).

Ez a két dolog szerintem pont jó kis mixtúrát fog alkotni, az ipar a skálázáson dolgozik, az akadémia meg az elméleten. Mindegyik amiben jó, ez csak anomália, hogy az akadémia még dolgozhatott skálázási feladatokon, mivel még nagyon friss a terület, gondolom építészetben senki nem foglalkozik azzal az egyetemeken, hogy olyan betont gyártson ami megbír egy 300 emeletes épületet, mindenki inkább a formáját optimalizálja. Arról meg ne is beszéljünk, hogy egyre több tudományterület fedezi fel magának a mesterséges intelligenciát és baromi érdekes dolgokat csinálnak vele, ami csak még általánosabb elméleteket fog eredményezni. Szerintem nemsokára nem lesz olyan tudományterület ahol nem használnak mesterséges intelligenciát.

Állítólag már a predikciós piac is 2028-ra lövi az ÁGI-t, az azért elég érdekes. Persze, lehet tévednek, mindenki téved, főként azok, akik a jövőt próbálják megjósolni. Az azért szinte biztos, hogy akiknek pénzt kell fektetniük a kutatásba, azok egyre többet és többet fognak befektetni, mert olyan óriási a jutalma annak, aki először összehozza.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: