kedd, április 05, 2022

a klímakatasztrófába az út optimizmussal van kikövezve

Most frissiben tett fel a Kurzgesagt egy vidiót, hogy nem kell aggódni, mert megúsztuk a klímakatasztrófát és kezelni tudjuk a klímaváltozást. Miért is? Azért, mert rendesen beindult a technológiai fejlődése a megújuló energiaforrásoknak és a kormányok is egyre komolyabban kezelik a klímaváltozást és a széndioxid levegőből való kivétele is már csak 600 dollárba kerül tonnánként. Ja, és a mostani vállalásokkal is már csak 3 fokos lesz a felmelegedés 2100-ra, amiről ők is azt mondják, hogy fenntarthatatlanná teszi a kellő mennyiségű élelem megtermelését egyes országokban.

A Kurzgesagtot én komolyan szoktam venni, de azért remélem a többi témában nem csúsztatnak ennyit. Vagy kaptak egy csinos kis összeget, hogy bemeséljék nekünk, hogy nincs gond, vagy csak úgy érezték, hogy most éppen egy kis optimizmusra van szükség a világban és gondolták ezzel a mesével állnak elő.

Nos.

Röviden, mert nincs kedvem.

A 600 dolláros karbon kaptúra sosem fog működni, mert egyrészt nincs ahol tárolni a sok szenet, másrészt még a legtisztább szén-dioxid források esetében (a hőerőművek kéményén) is feladták már a harcot, aki azt állítja, hogy ez egy komoly technológia, az mesél (erről a Mann könyvben is szó van és ez az ő következtetése is, minden optimizmusával egyetemben).

Bárki elhiszi a kormányok azon vállalásait, hogy 2050-re karbon-semlegessé teszik a gazdaságaikat? Ez mese, tudják, hogy rajtuk már nem fogja senki számon kérni, szóval ígérgetnek aztán annyi. Dzsonszon annyit nem tudott betartani, hogy ne menjen karácsonykor bulikázni, amikor az egész országa le volt zárva, majd pont karbon-semlegessé teszi a brit gazdaságot. A többi vezető dettó. A szaudiaknak végtelen nagyon olcsó olaja lesz, mindig azt fogják mondani, hogy nem engedhetjük meg a nem szennyező technológiákat. Egyébként elég sok olaj kell az egyebekhez, műanyagokhoz, gyógyszerekhez, meg minden egyébhez szinte, a szaudiaknak mindig lesz piaca.

Ráadásul az a 3 fokos felmelegedés is elég dubiózus, szerintem rendesen alulbecsülik a tudós bácsik a problémát, ha nem így lenne, nem beszélnénk 7 szigma hőmérséklet anomáliáról az Antarktiszon. Természeten fogalmam sincs, hogy mennyi lesz a felmelegedés 2100-ban, de szerintem jelentősen több mint 3 fok és abban a tartományban, már minden tized baromi sokat számít.

Na és akkor ne felejtsük el az aktuális helyzetet se. Ugyebár majd a jövő generációira való tekintettel lemondunk a kőolajról, amikor most potenciálisan millió ukrán életét tudnánk megmenteni, ha néhány hónapra lemondanánk az orosz olajról, de nem vagyunk ennyire se hajlandóak.

Igen, valószínűleg nem az átlagemberekre ható felmelegedés fogja kiírtani az emberiséget, hanem ami a vezetőik agyára hat, szerencsére készítettek arról is videót, hogy mit jelent egy atomcsapás egy metropoliszra, lehet készülni.

Addig is, lehet drónnal repülni a Tecla berlini gyárában. Baromi látványos. Remélem megihlet egy-két fps gyártót is. :)

Zene.

Nincsenek megjegyzések: