kedd, május 04, 2021

tekknő

Tech hírek, mert most erről van kedvem írni. Gondolom már mindenki olvasta ezeket, szóval lehet ugrani, de talán valaki nem, vagy ha igen is, talán árnyalhatom egy kicsit a képet, mert nem biztos, hogy nem homályos.

A mai hír, hogy válik Bill és Melinda Gates. Hát no, megesik az ilyen, gondolom majd sokat fognak beszélni arról, hogy mi lesz a sok pénzzel amiből a világot kellett volna megmenteni.

Másik hír, hogy a fészbuk hisztizik, hogy az epöl beleköpött a levesébe és nem engedi, hogy kedvükre spionkodjanak, az egész internetet felforgatva. Itt azért meg kell jegyezni, hogy valójában az történik, hogy a fészbuk ezentúl nem tudja követni a tevékenységünket az általuk már behálózott weboldalakon, ugyanis a felhasználók nem kapnak többé globális egyedi azonosítót. Ami a fészbukon belül művelünk azt persze ezután is követni tudják, csak azt nem, ami azon kívül történik. Valahogy nem tudok bánkódni ezen, meg azon sem, hogy így valószínűleg a fészbukkon megjelenített reklámok kevésbé lesznek relevánsak, tehát potenciálisan kevesebbet kérhetnek érte. Nem féltem őket, megtalálják a módját, hogy tovább sarcolják az internetet. Azzal fenyegetőzni meg, hogy fizetőssé teszik majd a fészbukkot elég butaság, szerintem elég kevesen fizetnének ezért az “élvezetért”.

Utolsó hír, hogy egy bukaresti cég, az UiPath nagyot kaszált a nyú jorki tőzsdén. Vicces problémára kínálnak megoldást, úgynevezett virtuális robotokat készítenek, amelyeket be lehet tanítani, hogy bizonyos programokat használjanak, így tehermentesítve embereket, akiknek ezeknek a programoknak a használata lenne a dolga. Ez így furán hangzik, de nagyjából azt jelenti, hogy vannak olyan cégek, amelyek mindenféle nagyon régen megírt programokat használnak és ezek gondolom elég nehézkesek, de valamiért nem akarják újraíratni őket, gondolom mert nagyjából már azt sem tudják, hogy ezek a programok mire is jók, csak azt tudják, hogy használni kell őket. Továbbá feltételezem, hogy ez a használat nagyjából adatbevitelt jelent, mert elég nehéz elképzelnem, hogyan lehetne mondjuk betanítani azt, hogy egyik tervezőprogramban készült tervrajzot újrarajzoljon automatikusan egy másik programban. Szóval a lényeg, hogy milliárdokat ér az, hogy az egyik buta programból átvigyük az adatokat a másikba. Mondjuk elhiszem, ha nem írtak semmi dokumentációt és nincs már meg a forrás sem, akkor jöhetnek a milliós robotok, hogy kihúzzanak a slamasztikából.

Nincsenek megjegyzések: