szombat, május 08, 2021

egy kis jó es van a tekknőben

Ugyebár én eléggé negatívan állok hozzá az IT óriásokhoz, de akkor most legyen itt egy rövid bejegyzés arról, hogy mégis mi jót is csinálnak.

A gépi tanulás kutatásban nagyon hasznosak az IT óriások, leginkább a gúgel és a fészbukk, de a májkroszoft, amazon, ájbíem és a többiek is publikálják az eredményeiket ami jó. Mostanában már a forráskódot is illik publikálni, meg a modelleket is, ez még jobb. A legjobb talán az, hogy magukba az eszközökbe is rengeteget invesztálnak, ami a kutatást lehetővé teszi és ezt megosztják a nagy közönséggel.

A gúgelt ezennel ki is merítettük, más jót nem nagyon csinálnak a világban, pedig régen én nagy gúgel szurkoló voltam, de már nem vagyok az. Mondjuk elég sokat nézem a jótúbot, de ott minden arról szól, hogy az emberek az ő rendszerükbe tolják bele a sok kontentot, azért engednek bárkinek bármit feltölteni, mert még nem jöttek rá, hogy tudnák megjósolni, hogy miből lesz sikeres videó és miből nem. Ha erre képesek lesznek, tuti bezárják a rendszert és csak azok tölthetnek fel, akik nézettséget is generálnak, sokat. Sajnos ez a mostani nagy szabadság azzal is jár, hogy mindenféle nem túl okés kontent is felkerül és mivel még nem tudják automatikusan szűrni, embereket meg nem akarnak erre alkalmazni, mert nagyon sokat rontana a profitabilitáson, ezért mindenféle hülye korlátozásokat tesznek, pl. életkor ellenőrzés meg ilyenek. De én túl függő vagyok, hogy lemondjak a jótúbról és egyébként sok nagyon hasznos infót is meg lehet ott tudni, meg persze megy a zene ezerrel.

A fészbukkot már a kezdetektől utáltam, de az tetszik, hogy Márk nagyon nyomatja a virtuális valóságot, mert abban reménykedik hogy bár a mostani körben lemaradt a saját platform kialakításában, talán majd a jövő platformja a véerr lesz és akkor majd ő diktál. Én remélem, hogy nem tudja monopolizálni a véerrt és a munkájuk elhozza az olcsó és jó minőségű véerrt mindenkinek, egyelőre úgy tűnik, csak ők veszik ezt komolyan. A gúgel már kiszáltt, mint mindenből, ami két évnél többet igényel a profitábilissé váláshoz.

A májkroszoftnál is csak a kutatást tudom felhozni, mint jó dolog, ugyanígy az epölnél is, bár ők azért a hardver fejlesztésben is elég hasznos munkát végeznek, kár, hogy olyan bután próbálják bezárni az embereket a rendszerükbe mintha a 90es évekbeli májkroszoftot látnánk. Egy pillanatig sem hiszem el nekik, hogy azért fontos az emberek adatainak a védelme, mert ez őket érdekelné, inkább csak az adatok hiányában nehezebb platformot váltani és persze az adatok védelme alapvetően egy fontos dolog, amelyben valamilyen oknál fogva a többi platform nem akar versenyezni, ezért ez egy jó lehetőség az epölnek.

Hát ez így nem lett túl optimista.

Még egy dolog. Ami most Indiában megy koronavírus témában az valószínűleg még sokáig emlékezetes marad. Érdekes, hogy nagyon sok tekk ceó indiai származású, ezért kíváncsi vagyok, mit fognak lépni, ha végre véget ér a rémálom. Lehet, hogy megpróbálnak besegíteni majd az indiai kormánynak, hogy a mostani helyzet kialakulásáért felelős tényezőkre technológiai megoldást találjanak. Gondolom majd kihozzák a közigazgatási rendszert felelősnek, hogy nem tudták hatékonyan lezárni a népeket. Ha az ájbíem beszáll a közigazgatási rendszerek fejlesztésébe, nem fogok meglepődni, elvileg az egészségügyi rendszerekhez is szállítanak megoldásokat Amerikában, emlékszem amikor kitalálták, hogy a Watson fogja megoldani az összes problémát. Erre oda kell figyelni nemsokára.

Zene. Illetve line rider. :)

Nincsenek megjegyzések: