kedd, május 25, 2021

a linux új asztala

Az van, hogy Ubuntut használok a játék fejlesztésére és elég jól be is válik a dolog, nagyjából mindent tud a rendszer amit elvárok tőle, amit meg nem (memória brékpontok), azt másképp oldom meg (nem teszek be memória felülírási bugokat :))).

Egy nagy bánatom volt, hogy a grafikus drájvereket frissítve az nvidia lemondott a 32 bites változatról, ami érthető valamilyen szinten, mert a jobb gpuk már tényleg 64 bites rendszerekbe kerülnek és a kissebbekkel már senki sem törődik. Ami viszont elég problematikus az az, hogy az Ubuntun a sztím kliens viszont nem akar 64 bites módba váltani, így az ott megvásárolt játékokat nem játszhattam. Vettem jópár játékot gog-on is, azokból a linuxos verziók jól mennek, de van sok régi játék, ami windowst igényel és ennek szimulálására van is egy wine nevű program amit az elején kipróbáltam és vitte is jól pl. a Deus Ex-et, ami nekem anno kimaradt, de ha már fps-t fejlesztek, illene kipörgetni. Sajnos ez a wine is 32 bites módban emulálja a 32 bites windowsos játékokat, szóval ez sem ment.

Na ez volt az utóbbi évben és a tegnap megnéztem, hogy nem-e frissült a sztím, de sajnos még mindig nem megy 64 bitten. Viszont, van egy flatpak nevű rendszer, ami nem tudom hogyan, de össze tudja rakni a sztímet a régi grafikus drájverekkel és egyéb nyalánkságokkal és ezen keresztűl már megint megy a sztím a gépemen. És akkor lehet megint játszani. :) Sőt mi több, a wine-nak is van flatpak portja, bottles a neve és ezt felrakva be lehet installálni alá a vindózos játékokat is, szóval megint van Deus Ex és Mirror's Edge is. Ez utóbbi az egyik nagy kedvencem az utóbbi időben (azaz évtizedben :)).

Szóval akkor most már egy újabb módon tudok nem a saját játékom kalapálásával foglalkozni.

Dejó.

Ami viszont a lényeg, hogy jó dolog, hogy a linux lehetővé teszi, hogy amíg valaki rászánja az időt, működésre  tudja bírni a régi szoftvereket, még akár olyan trükkök árán is, hogy valamiképpen két vidió drájvert futtat párhuzamosan (gondolom a 32 bites csak átküldi a nagytesónak a dolgokat). Azért jó kis kernel van ott, ami ilyen szintű mókolást engedélyez. Szerintem el fog jönni a linux asztal ideje is egyszer, mégpedig akkor, amikora vindóz is lemond a régi cuccok futtatásáról, mint amiről a mákos már régen lemondott. Amit az epöl elművel a mákossal, az több mint bűn, hyba. Szerintem a májkroszoft is előbb utóbb az epöl nyomába fog lépni, lehet, azért nyomatja a linux szupportot most annyira, hogy majd a linux kompatibilitási módjában futtassa a régi vindózos programokat. Nem lenne semmi.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: