csütörtök, május 13, 2021

osztán a gúgelnek tekenyőt hosztál-e?

Na jó, még egy kicsit a gúgelről.

Szóval az első termékük tényleg egy valós felhasználói igényt oldott meg. Mát a kilencvenes években is akkora volt a web, hogy egy kereső nélkül lehetetlen volt megtalálni a keresett információt, természetesen ha az már rajta volt a weben. Lerri és Szergej óriásit mozdítottak előre mind a web hasznosságán, népszerűségén, értékén.

A baj csak az, hogy közben a net haladt előre, újabb és újabb alkalmazási területek jelentek meg, mint a szociális hálók, a videómegosztók, wikipédiák, egyebek. Ezekben már nem sikerült a gúgelnek maradandót alkotnia, a jótúbot szerencsésen időben bezsebelték és megmentették a szerzői jogi hiénáktól, de úgy látszik, a gyerekvédő hiénáktól nem sikerült megmenteniük igazán, vagy csak az olcsóbb megoldást választották, mint a nem megfelelő tartalom igazi szűrése.

Nekem úgy tűnik, hogy a gúgel nem igazán tud egy igazán új terméket piacra dobni, saját piacokat nyitni meg pláne nem.

Azért van egy aduászuk, mégpedig a rengeteg kiváló mérnök és tudós akiket megvásároltak kilóra. Szóval ameddig a webes keresésből még csöpögnek a milliárdok, van egy óriási esélyük, hogy megoldják az általános és hatékony mesterséges intelligencia létrehozásának problémáját. Ha ezt megoldják és jól kiporciózva elérhetővé teszik a világ számára, akkor azt hiszem, ömleni fognak a trilliárdok. Gondolom ez is a gúgel titkos projektje, kalapálnak rendesen az AGI-n (a hivatalos neve) és ez tényleg óriási jólétet és trilliárdokat hozhatna a világ számára, talán még arra is jó lenne, hogy valahogy becsapjuk a természetet és ne hagyjuk, hogy megfizettesse velünk a múltunk szén-dioxidba szellentett bűneit.

Itt még csak egy dolog hiányozna, ha valahogy Szergej és Lerri egy Burning Man alkalmával megvilágosodnának és az emberiségnek ajándékoznák a technológiájukat, cserébe mindenki imájába foglalja majd őket, amikor álomra hajtja a fejét a marsi rakéta utasterében.

Egyébként ha most fogadni kéne arra, hogy melyik it óriás fogja leghamarabb megcsinálni az AGI-t, akkor a gúgelre fogadnék, de arra nem mernék fogadni, hogy ez elhozza majd az utópiát, lehet, hogy disztópia lesz a dologból, sajna ahogy most tűnnek a dolgok, eléggé esélyes ez is. Remélem azért majd a néptömegek felkelnek és megszerzik a számítás gépeit és igazságosan elosztják az ebből származó végtelen jólétet.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: