vasárnap, november 19, 2023

ha bekopog a terminátor és kéri a gatyádat, add neki a banki kölcsönödet helyette

Nocsak, egy informatikus diák írt egy véleményt a Transtelexre a mesterséges intelligencia hatásáról a munkaerő piacra. Értékelem, hogy érdekli a probléma és foglalkozik vele, látszik, hogy még az elején van azért a dolognak, megpróbálja referenciákkal alátámasztani az érveit, amik persze nem túl eredetiek. Jó kis akadémiai hozzáállás, 10-es jár érte.

Én már régóta nem olvasok ilyen témában cikkeket, ezt is csak azért olvastam el, hogy lássam, hol tart itthon a téma tárgyalása. Egy idő után nagyon fárasztóvá vált a sok pontatlanság, ferdítés, félremagyarázás, sőt néha hazugság is. A tuitter pont elég arra, hogy a trendeket első kézből követni lehessen, tömör infók közvetlenül a forrásból, kár lesz érte, amikor be kell zárni a muszka bénázásai miatt.

Mostanában már nem is igazán írom le a véleményemet a témában, de ha már egy vélemény cikkel kezdtem, hadd próbáljam meg összefoglalni röviden, fölösleges mesék nélkül. Sajnos mostanában középtávon elég apokaliptikus a világképem, ezért sem nagyon örvendeztettem meg a nagyérdeműt az igazi véleményemmel.

Szóval, a mesterséges intelligencia csak egy eszköz, amivel feladatokat lehet megoldani, valószínűleg minden feladatra választ lehet találni vele, pozitívat vagy negatívat, de megoldást. Ha minden feladatra alkalmazható, akkor az, aki kontrollálja, gyakorlatilag mindenre képes lehet, amire egy ember képes lehet. A kérdés az, hogy mit akar ez az ember. Lehet, hogy azt akarja majd, hogy mindenkinek jó legyen, az emberiség népesítse be az univerzumot és igyon sok forró csokit ezzel is elodázva az univerzum végleges kihűlését. Vagy lehet azt akarja, hogy neki mindene meglegyen és mindenki őt tartsa a legnagyszerűbb embernek, bármi áron. Meg persze még van egy pár egyéb cél is, a lényeg talán az, hogy az irányító a közösség vagy az egyén érdekeit tartja majd szem előtt. Ahogy én látom, a kapitalizmus az egyén érdekeit tartja szem előtt, a kommunizmus a közösségét deklarálta, de aztán valahogy mégis az egyéni kultusznál kötött ki. Szóval a régi gazdasági rendezőelvek között nem nagyon van jó opció, talán lesz elég időnk egy új kialakítására, ami jobb mint az előzőek, ebben egyébként én nem hiszek, de más esélyt nem látok a túlélésre. Szóval ha valahogy túléljük ezt a dolgot, akkor tényleg eljön az utópia, ha meg nem, akkor remélem legalább mindenki kihal és legközelebb a madarak válnak a domináns fajjá a Földön. Hátha ők jobban csinálják majd mint a majmok.

A lényeg az, hogy ha valaki úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia biztosan nem tud majd valamit megoldani, de az ember meg tudja, akkor az meseországban él. Bizonyára nagyon sok olyan dolog van ami lehetetlen a világban, mint az időutazás meg fejfájás nélkül ébredni egy nagyon nagyon görbe éjszaka után, ezeket a mesterséges intelligencia sem fogja tudni megoldani, de amit az ember meg tud, azt bizonyára ő is meg fogja oldani és sokkal olcsóbban, gyorsabban és általánosabban.

Demó.

Zene.

Zene.

Drón.

Nincsenek megjegyzések: