vasárnap, november 26, 2023

a preferált macska bemászott a mézesbödönbe a mackó legnagyobb meglepetésére

Beajánlotta a jótúb ezt a vidiót, amiben magyar megmondóemberek filóznak azon, hogy jön-e a világvége vagy sem (kicsit hosszú felvezető után és egyéb blődségek közepette is).

Arra gondoltam, hogy milyen jól ismer engem ez a jótúb, eddig csak angolul néztem világvége vidiókat, de tudja, hogy valószínűleg magyarul is érdekel a dolog (románul még nem ajánlott, nem tudom, hogy azért mert nincs vagy mert még minden másra valószínűbb, hogy kattintok).

Aztán meg arra gondoltam, hogy olyan okos ez a jótúb, bizonyára egy csomó más információt is tud rólunk, főként ebben az egyre polarizálódó világban. Valószínűleg már most tudja azt, hogy ki fogja nyerni a választásokat, még akkor is, ha ők nem készítettek expliciten egy adat vizualizációt, amiben az egyes pártok által valószínűleg elért eredmény szerepel. Úgyis minden determinált, egy orákulum már nem sokat kéne izzadjon, hogy levezesse az eredményt. A kérdés az, hogy valahogy ki lehetne-e nyerni ezt az információt a jótúbból, ami persze titkolja ezt a tudást, hogy nehogy a mackók túl mélyre nyúljanak a mézes bödönbe. De azért a jótúb is megoszt egy fontos információt az emberekkel, mégpedig a hirdetési árakon keresztül az érdeklődési trendeket. Gondolom direktbe nem lehet a politikai videókat célozni, azaz az egyik párt vidiója elé nem tehet a másik párt reklámot, de a választók preferenciáit azért lehet célozni. Szóval ha mondjuk valaki fegyverekkel meg autókkal foglalkozó videók elé teteti a reklámját, akkor nagy valószínűséggel konzervatív választókat ér el, míg ha kiscicás meg kirándulós videók elé, akkor inkább liberális választókat. Na most a videó népszerűsége a választók számával arányos és minél népszerűbb egy vidió, annál drágább a hirdetés előtte, mert annál valószínűbb, hogy valaki megnézi ezt (és nem valami mást). Tehát vajon ha figyeljük a különböző kategóriájú vidiók előtti hirdetések árait, akkor abból következtethetünk a választók preferenciáira és ezáltal a választások eredményeire? Én sosem hirdettem jótúbon, csak gondolom, hogy valami hasonló mechanizmusoknak kéne érvényesülni, egyelőre nem is fogom tesztelni ezt az elméletemet, de ma vasárnap van, ilyenkor könnyebb engedni a blogba hülyeséget írni preferenciáimnak.

Demó.

Zene.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: