vasárnap, október 17, 2021

ha elkaptad a vírust, fogd rá a nyuszira...

Romániában most éppen dühöng a koronavírus negyedik hulláma, döntjük a rekordokat rendesen mindenféle rossz mutatóban és persze dühöng a vita is, hogy kinek a hibája a kialakult helyzet.

Gondoltam, leírom én is pár gondolatomat, mert sanszos, hogy meg fog változni, de azért jó lenne lejegyezni, hogy mi minden keveredett össze a fejemben az utóbbi napokban.

Ja, és mivel már kiengedtem a dzsinit a palackból, sajnos mi is átestünk a koronavíruson, szerencsére enyhe volt a lefolyása, bár még van pár nap a 14 nap karanténból, most már elég nagy valószínűséggel túléljük.

Szóval nekem nincs fészbukom, kimaradok a nagy hülyeségekből, az én tuitteres berkeimben már kezd lecsengeni a koronavírus, szóval kontextusnak ezt a négy cikket jelölném meg: 1, 2, 3, 4.

Ha valaki nem akarja elolvasni őket, annak röviden összefoglalom. Az első valami olyasmiről szól, hogy az antivaxxerek nem hibásak, mert jogukban áll kétkedni az amúgy is elég hiteltelen oltáskampány hatékonyságában és amúgy is, őket hibáztatni valójában áldozathibáztatás. A második azt mondja, hogy az antivaxxerek miatt mindenkinek rossz és olyan emberek is szenvednek, akik betartják a törvényt és a helyes utat járják és az antivaxxerek dupla kárt okoznak és nem is igazi állampolgárok, mert nem vállalják a tetteikért a felelősséget. A harmadik cikket értem a legkevésbé, valami filozófiáról meg biopolitikáról szól, hogy majd így a vakcinával és a lezárással (és nem az adópolitikával) aztán tényleg beteszik az ajtót a szabad emberek előtt és ha ezt is feladjuk, akkor már nem maradunk emberek sem. Vagy valami ilyesmi, nagyon zavaros nekem. A negyedik cikkben pedig arról van szó, hogy az okosságok ellenére mégiscsak az antivaxxerek a hibásak, mert a tények tények, a tudomány meg tudomány.

Én igazán nem keresem a bajt, szerencsére a baj sem keres engem kimondottan, legalábbis eleddig így viselkedett, így megengedem magamnak, hogy leírjam a véleményem erről a dologról, mert még olyan szinten is rezonál velem, hogy mégis csak én is egy olyan ember vagyok, aki egy nagyon fura és kevés elfogadásnak örvendő gondolatot göngyölgetek itt magam előtt már több mint egy évtizede, mégpedig az emberi szintű mesterséges intelligencia hamaros eljövetelét. Szóval van némi tapasztalatom abban, hogy mit jelent népszerűtlen véleményt ápolgatni.

Ha egyszerű terminusokban gondolkodunk a témáról akkor igen, azok akik nem oltatták be magukat és elkapják a koronavírust és kórházba mennek, ők töltik meg a kórházakat és veszik el az ágyakat azok elől, akik esetleg más betegségben szenvednek. És igen, magadat beoltatni sokkal könnyebb, mint hirtelen kigyógyulni a rákból, tehát nincsenek figyelemmel a rendszerben létező valós veszélyekre.

Csakhogy.

Csakhogy.

Az egész rendszer, az egész társadalom, az egész ország mítoszokra épül. És ez nem az a pillanat, amikor a valóságot képesek vagyunk meglátni. És még csak nem is akarja senki az igazi mítoszokat eloszlatni. Mert összedől a kártyavár és az valószínűleg nagyobb veszélyt jelent a rendszerre, mint ez a vírus. Mert a döntéshozók is mítoszokból élnek, a valósághoz nekik is annyi közük van, mint bármely antivaxxernek.

Ilyen mítosz az, hogy megfelelő az egészségügyi rendszerünk. Az egyik mítosz az, hogy lineáris a gyógyító képessége, bemegy n ember, kijön c*n gyógyult és (1-c)*n halott. Ez így működött az utóbbi száz évben, amióta szervezett egészségügyi rendszer van, ez nagyjából így működik kis n értékekre és bár a c konstans kisebb nálunk mint nyugaton, az emberek többé-kevésbé kiegyeztek vele. Persze valójában a rendszer nem lineáris, ha n nagyon nagy (N), akkor n-N ember már inkább holtan távozik mint élve, de ezt az emberek soha nem fogják igazán megérteni, mert mindenki megszokta a lineáris működést és még ha érti is, hogy mi a különbség, igazán nem fogja érezni. És ez nem az emberek hibája, a legtöbb ember képtelen zsigerileg felfogni a nemlineáris jelenségeket, még akkor is, ha nagyon jó matematikus és nagyon sokat tud róluk. Ez például az egyik tapasztalatom, a saját kis összeesküvés elméletem és a környezetem interakciójának megfigyeléséből. És nem akarom azt sugallni, hogy én olyan nagyon okos lennék, sajnos nekem is csak annyi a nemlineáris jelenségekkel kapcsolatban a megérzésem, hogy "elképzelhetetlen" változások jönnek, de a régebbi optimizmusomat ma már eléggé nevetségesnek tartom.

A másik mítosz az, hogy a hatóságok tudják mit csinálnak, ami változik, az az, hogy jót vagy rosszat feltételezünk róluk. Nem kellett nekem sokat bizonyítani azt, hogy a hatóságoknak fogalma sincs arról, hogy mit miért csinálnak és hogy a törvények csak azért vannak, hogy valamilyen általam nagyon furának tartott közjót valamennyire fenntartsanak, de valójában Romániában senki nem igazán hisz bennük, ezért nem is tartják és tartatják be rendesen. Teljesen illogikus módon próbálták meg feltartóztatni a járványt, kezdjük csak azzal, hogy nehezen érthető incidencia küszöböket alkalmaznak a helyett, hogy a járvány dinamikáját (csökkenő vagy növekvő) vennék alapul. Nem csoda, hogy nem vívták ki az emberek bizalmát, sajnálom, de egy racionális ember könnyen levezetheti azt, hogy a hatóságok meg akarják ölni.

Arról ne is beszéljünk, hogy teljes kudarcba fulladt az is, hogy jogilag meghatározzák azt, hogy ki hibás a járvány terjedéséért. Megbüntetnek embereket, mert otthon kéne üljenek és kiszaladnak az utcára, hogy megfogják a malacukat, de több százezres résztvevővel lehet fesztivált szervezni akkor, amikor egyértelmű, hogy a negyedik hullám sokkal rosszabb lesz, mint bármi amit eddig láttunk. Ott kezdődött ez az egész, amikor azt mondták, hogy egy ember autóval való megölése nem ugyanolyan súlyos bűntény, mint amikor késsel elvágjuk a torkát. Mert hát autózni kell. Vírust terjeszteni is, persze.

Sajnálom, de teljesen meg tudom érteni azokat, akik oltás-szkeptikusak. Nem értek velük egyet, mert a bizonyítékok egyértelműen az oltások hatékonyságát mutatják, de egyetértek velük abban, hogy saját értelmezést adnak az általuk válogatott bizonyítékoknak. Ez amúgy is a természet rendje, a természet egy óriási kevert stratégiát játszik a következtetési stratégiákat illetően, pár százaléknyi oltástagadó simán belefér. Kár, hogy most ellenük dőlt meg a fitnesz függvény, de aki túléli, annak még juthat egy jó szerep a következő nagy krízisben, az éghajlatváltozásban.

Egyesek szerint a koronavírus egy gyenge előjáték az igazi megpróbáltatáshoz, ami ránk vár, az éghajlatváltozás. Sajnos, arra nem lesz vakcina, de már most úgy tűnik, alapvető fontosságú lesz az, hogy ne fogadjuk el a kormányok által mostanában kínált megoldásokat.

Az az igazság, hogy engem most már az kezdett érdekelni, hogy lesz-e egészségügyi adóemelés és, hogy mikor kezdenek a válság igazi jelei először megmutatkozni...

Egyébként abszolút azt látom, hogy egyáltalán nem akarják komolyan megoldani a krízist. A fészbukot igenis lehet kötelezni, hogy ne engedje az álhírek terjesztését, az embereket be lehetne zárni az otthonaikba, hogy ne terjesszék a vírust, csak hát egyeseknek fontosabbak a mítoszok a szabadságról meg a gazdaságról. Majd meglátjuk, mi a mítosz és mi a valóság, ha véget ér a járvány, ami ha így haladunk, már nem tart sokat, néhány hónap és mindenkinek lehetősége lesz szembenézni a vírussal...

Zene. 2021-ben 360p-s videóval villogni, hát ezt is megértük.

Nincsenek megjegyzések: