szombat, október 30, 2021

hírek

Csak pár dolgot meg akartam osztani, amit ma olvastam.

Az első az, hogy az Intel nagyon komoly bejelentést tett, idén elkészültek az első exafloppos számítógépükkel és az mondják, hogy 2027-re már zettafloppos gépet fognak készíteni. Ez azért még úgy is nagyon merész, hogy valószínűleg csak jó nagy mátrixok szorzásával és csak 8 bites pontossággal fogja tárolni az eredményeket, de a 6 év alatt elért ezerszeres ugrás akkor is nagyon impresszív lesz, az utolsó ugrás a petaflopról exaflopra 12 évet tartott (2008-2020, bár ez a 2020 is elég kérdéses, mert már a Fugaku sem igazi floppokban érte el az exafloppot, hanem csak csirke mestint floppokban, ami 8 bites integer szorzás az ő esetében). Mindenesetre az jó, hogy az Intel belecsap keményen a mestint lecsóba, mert akkor gyün a szingularitás, de nagyon. Kellenek a floppok, hogy az emberek minél érdekesebb architektúrákat próbálhassanak ki a mestint feladatok megoldására.

A második hír is a szingularitásról szól, ez kevésbé hangzatos, de azért fontos. Az OpenAI írt egy cikket, amiben kisiskolásoknak szánt szöveges matematikai feladatokat oldanak meg, szinte olyan helyességgel, mint a 12 éves iskolások. Ráadásul azt állítják, hogy minél több ilyen feladatot táplálnak be a gépbe, annál jobban tanul, ami bár dogmatikusan a mostani stílusú mesterséges intelligencia fejlődésének az egyik alappillére, azért aki kicsit mélyebben benéz a gépházba, látja, hogy nem minden feladatnál működnek így a dolgok, főként nem ezeknél a feladatoknál, ahol egy logikus struktúrát kell felállítani és logikai szabályok alapján levezetni a következtetést. Jó ez, hogy ők is nekifogtak ennek a feladatnak, mert muszáj lesz megoldani a logikus következtetést ahhoz, hogy igazi intelligenciát gyárthassunk, még akkor is, ha a premisszák ellenséges megválogatása eléggé fura eredményeket fog hozni.

A végére meg egy cikk a klímaváltozásról. Eléggé gyomorforgató, ahogy a kapitalizmus az embereket az orruknál fogva a vesztébe vezeti. Nagyon erős volt az a rész, amikor azt írja, hogy a világháború megmutatta, hogy az embereknek a túlélésnél is erősebb a megfelelési kényszere, bár azért nem egészen értek egyet ezzel a következtetéssel, a dezertálás és ellenállás sokkal gyorsabb út volt a halálba mint a frontra utazás. Azért elgondolkodtató, miért megyünk olyan vidáman a vágóhídra.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: