csütörtök, október 12, 2023

amikor befut a fejembe a vonat és leszáll -5 katona és egy rezes banda

Mások is az evolúciós pszichológia újra feltalálásával terelik el a gondolataikat ilyen időkben?

Azt mondják, az emberi intelligencia konstans a világban. Ez ugye annak a következménye, hogy egyre kevesebb jelentős felfedezésnek vagyunk tanúi, amelyek megváltoztatnák az életünket, a népesség meg egyre nő, szóval az egyénenkénti intelligenciának csökkennie kell. Persze, valójában inkább csak arról van szó, hogy kezdünk kifogyni azokból a dolgokból, amelyeket egy emberi elme relatív rövid időn belül meg tud érteni, meg a megértés sem olyan gyümölcsöző most már mint régen volt.

A gyűlöletről nem olvastam ilyen bölcsességet, ezért megpróbálok valami hasonlót végigvinni, röviden. Az biztos, hogy a régebbi korokban sokkal grandiózusabb példáit láthattuk a gyűlöletnek. Aztán a második világháború után mintha sokat csökkent volna, de az utóbbi évtizedekben megint növekedni kezdett az egy főre eső gyűlölet. Talán azért is, mert most sokkal hozzáférhetőbb, sőt, az internet lehetővé teszi, hogy egyre többet és többet fogyasszunk anélkül, hogy érzékelnénk, mennyire elmentünk egy felé. A gyűlöletnek is van határa, amennyit az ember el képes viselni, de sajnos ha eléri azt a határt, általában tragédia lesz belőle. Megszorozva mindezt az egyre sokasodó emberiséggel, a dinamika nem túl vidám.

De persze az is lehet, hogy tévedek, rosszul mértem fel a premisszákat és rossz szabályokat alkalmaztam rájuk. Majd meglátjuk, vagy nem.

Megint nyár van, aztán a jövő héten megint ősz lesz. Fene érti ezt már.

Demó.

Zene.

Jótúb.

Jótúb.

Nincsenek megjegyzések: