szombat, október 07, 2023

jó mestinthez szól a nóta

Várom, kicsit melegedjen az idő, menjek ki sétálni. Írjunk egy kis blogot közben.

Most a mesterséges intelligencia dolgok kerülnek sorra.

Először is, úgy tűnik, a forgatókönyvírók kiegyeztek a producerekkel, már nem sztrájkolnak, mert ha jól értem, megkapták amit kértek. Mondjuk könnyű volt adni nekik, a filmek teljes költségeinek kevesebb mint 1%-át jelentik. Ami engem igazán érdekel ebből, az az, hogy megvédték magukat a mesterséges intelligenciával szemben, legalábbis a következő három évre. Szóval nem lehet felhasználni az általuk gyártott anyagot mesterséges intelligencia tanítására, nem kötelesek használni mesterséges intelligenciát, sem átírni, sem a munkájuk megkönnyítésére, meg ilyenek. Szóval akkor még három évig a producerek nem számítanak arra, hogy a mestint versenyezni fog a írókkal. Persze, én úgy érzem, ezek a dolgok nem olyan erősek, itt a mese még csak kezdődik, messze még a vége. Ugyanakkor ha jól értem, a színészek még nem egyeztek ki. Lehet nálunk is inkább a sztrímelési jövedékek körül van inkább a vita mint arról, hogy ha egyszer beszkennelik őket, akkor használhatják-e az adatokat örökre, ha van fejlemény és belefutok és élek még, megírom.

Az internetes poénkodások dokumentálása nem a blogom kitűzött céljai között szerepel, de egy napra nagyon beleverték a népekbe a frászt, amikor az ópenéjáj főnök beírta a redditre, hogy elérték az általános mesterséges intelligenciát. Állítólag még egy ópenéjáj alkalmazott is írogatott ilyeneket, de az is eltűnt. Persze, nem valószínű, hogy tényleg elérték volna, meg ha elérték is, nem igazán jelent semmit egyelőre, mert ez megint egy ilyen rosszul értelmezett dolog. Az általánosság messze nem olyan vad dolog mint aminek hangzik, a számítógépek alapból általánosak, minden ami kiszámítható, kiszámítható rajtuk, a probléma inkább a hatékonyság, mint a létezés. Szóval lehet, hogy az ópenéjáj rendszere tett valami érdekes lépést, valami magasabb szintű szabályt tanult meg használni, vagy valami, de szinte biztos, hogy egyelőre még nem skálázható, vagy a következtetési procedúra túl lassú, vagy a terület amiben megcsinálta ezt a lépést nagyon gazdag adatokban és a módszerüknek erre még szüksége van. Ha közel lennének az igazi áttöréshez, szerintem régen nem a blogposzt megírása lenne az ok amiért nem közlik, az már menne automatikusan. Ennél sokkal valószínűbb, hogy csak meg akarták viccelni az összes többi céget akik ezen dolgoznak.

Az utolsó téma meg az, hogy megjelent egy cikk, amiben a neurális hálók értelmezésének problémájában tettek egy látszólag nagy lépést. Ez ugye arra kell, nehogy a háló gonosz módon becsapjon minket tanítás közben és elrejtse a gonosz szándékát hogy leigázza az emberiséget az első alkalomkor amikor elkezdik használni. Meg persze az sem ártana, ha jobban tudnánk a hibáit vizsgálni és mondjuk bizonyítani tudnánk, hogy a bement elvárt eloszlására elvárt eloszlású kimenetet generál. Magyarul, nem fogja mondjuk az autót vezető rendszer éjjel az oroszlánt macskának nézni. Szóval ami a poén, az az, hogy egy jó kis klasszikus mestint módszerrel tudták szétválasztani ezeket a gonosz kis neuronokat az összegubancolt állapotukból több szétgubancolt neuronra, amire egyébként a régi módszerek explicit módon kifejlesztve voltak. Vicces lenne, hogy a régi módszerek most hirtelen visszatérnének nem azért, hogy a világ szabályait megértsük velük, hanem hogy a világ szabályait megértő neurális hálók szabályait megértsük. Igencsak jó poén ez és persze igen érdekes is, ha tovább gondoljuk a dinamikát, lehet a hálók megértése végre elvezet a további optimalizálásukhoz, amihez a régi módszereket is meg kell már jelentősen tolni és így tovább, végül tényleg elérünk az általános (és hatékony) tanulógéphez. Na akkor már csak meg kell választani elnöknek és el kell dobni az adatcenter kulcsát.

Demó.

Zene.

Jótúb.

Nincsenek megjegyzések: